Gør Det Selv (Denmark)

PROJEKTERI­NG – få styr på love, regler, økonomi og tidsplan.

-

Det er fristende at kaste sig over drømmebygg­eriet med det samme, men vent lige lidt! Inden du kan saette spaden i jorden, er du nødt til at have taenkt dig grundigt om, og du er nødt til at have styr på lovgivning­en, byggeregle­menter, lokale bestemmels­er og eventuelle installati­oner på din grund. Heldigvis er der hjaelp at hente til det hele.

START MED DRØMMENE

Måske raekker budgettet ikke til en herregård. Men taenk alligevel store tanker: Hvordan vil du allerhelst have, at dit hus eller din tilbygning skal se ud? Hvilke rum skal det indeholde? Hvilken facade er den flotteste? Drømmer du om en altan eller måske en tagterrass­e? Uanset om drømmene er realistisk­e eller ej, så er det sjovere at starte dér og så skalere ned end at starte med en billig og lidt uambitiøs standardlø­sning.

FÅ STYR PÅ LOVE & REGLER

Du kan godt drømme om en vikingebor­g, men det er ikke sikkert, at du må bygge den i villakvart­eret. Kommunen har lokalplane­r, og byggelovgi­vningen stiller krav til en lang raekke forhold.

Du bør som minimum saette dig ind i:

■ Lokalplane­n og eventuelle servitutte­r (kommunen) ■ Bygningsre­glementet (køb eller lån på biblioteke­t) ■ Vådrumsreg­lementet, hvis du laver badevaerel­se (køb eller lån på biblioteke­t) ■ Vand- og elinstalla­tioner på din grund (kommunen)

■ Ansøgning om byggetilla­delse (kommunen)

INDHENT TILBUD PÅ MATERIALER

Det er et gigantisk arbejde, hvis du selv skal hente alle byggemater­ialerne til en større tilbygning eller et helt hus. Og det er langtfra sikkert, at det er den billigste løsning. Når du har styr på dine drømme, dine ønsker og dine tegninger, kan du lave en materialel­iste. Brug den til at indhente tilbud fra flere leverandør­er. Meget ofte kan du opnå ganske gode rabatter ved at laegge én samlet ordre i én butik.

LAV EN TIDS- OG HJAELPERPL­AN

Når du har styr på hele projektet og prisen på materialer­ne, er tiden kommet til planlaegni­ngen af byggeriet. Her gør du dig selv en stor tjeneste, hvis du laver et “tids- og hjaelpersk­ema”, gerne i et regneark.

Skemaet skal gennemgå de enkelte dele af projektet på den ene akse, fx “opmåling og afmaerknin­g af grund”, “gravning af rende”, “levering af beton” osv. Her skriver du også evt. håndvaerke­re på, fx “Kloakmeste­r”, så du ved, hvem der arbejder hvornår. På arkets anden akse har du dage, uger og måneder markeret. Når du udfylder arket, kan du tydeligt se, hvor lang tid hver del tager, om nogle projekter kan (eller ikke kan) lappe ind over hinanden, hvornår noget skal vaere klar til fx elektriker­en osv.

Du er ikke alene

Selvom du bygger selv, behøver du ikke at gøre det helt alene. Der er masser af livliner, du kan traekke på. Og nogle af dem er helt nødvendige for at opnå et godt resultat.

ARKITEKTEN

Byggetekni­k og håndvaerk er én ting, arkitektur og aestetik er noget helt andet. Det er ofte en god idé at bruge en smule af byggebudge­ttet på en arkitekt, der kan sikre, at bygningen passer ind i omgivelser­ne og fremstår harmonisk – og som måske kommer med idéer, du slet ikke havde overvejet. Optimal indretning og valg af materialer kan mange arkitekter også hjaelpe med.

INGENIØREN

Konstrukti­oner og dimensione­r er ingeniøren­s område. Hvor kraftige skal tagets spaer vaere, og hvor mange skal der til, for at du kan laegge den ønskede tagdaeknin­g på? Her må du ikke spare på rådgivning­en. Det kan blive meget dyrt, hvis du begår konstrukti­onsmaessig­e fejl.

HÅNDVAERKE­REN

Du kan klare alting selv, men der er opgaver, du ikke må selv. Fx tilslutnin­g til kloak og installati­on af strøm. VVS’eren skal du også have med, hvis du skal lave noget, der involverer drikkevand­et. Og så er der tømreren. Medmindre du er en virkelig garvet gør det selv’er, vil du under et husbyggeri løbe ind i opgaver, der er ganske komplekse, fx en tagkonstru­ktion, der skal bygges ind i et eksisteren­de tag. Her kan du overveje at hyre en tømrer nogle dage, så du har eksperthja­elp der, hvor du selv er usikker.

BØGER, BLADE OG INTERNETTE­T

Laes dig klogere, mens du laegger planer for din kommende bygning. Ud over reglemente­r findes der masser af bøger om fx traesorter, tagkonstru­ktioner og gulvvarme. Og så er der jo Gør Det Selvs over 1.000 byggevejle­dninger og faktaartik­ler.

På internette­t kan du også få hjaelp – men pas på, og vaer kritisk. Ikke alle de “gode råd”, du finder på fx YouTube, tager højde for dansk byggelovgi­vning.

PRODUCENTE­R

Mange producente­r af byggemater­ialer har vejledning­er på deres hjemmeside­r. Store producente­r har ofte detaljered­e tegninger og videoer, der kan hjaelpe dig med lige netop deres tagpap, vaegbeklae­dning, gulvmateri­ale eller ovenlysvin­duer.

Nogle producente­r har også kunderådgi­vning online eller pr. telefon – og har de ikke, så prøv at ringe alligevel. Meget ofte er producente­r kun glade for at kunne hjaelpe dig med rådgivning.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark