Gør Det Selv (Denmark)

Slut af med topbelaegn­ingen

-

Vores primer skal haerde i 10-20 timer. Den haerder ikke helt op, og den føles stadig en smule klistret, hvis du rører den med gummihands­kerne. Det er vigtigt, at du følger vejledning­en på det specifikke produkt, som du bruger.

Nu er turen kommet til selve epoxybelae­gningen, og den er en anelse tykkere end primeren. Så det er tid til at tage sikkerheds­udstyret og pigskoene på og finde pigrullen samt tandspartl­en frem. Du skal vaere klar over, at du kun har omkring 30 minutter til at få spartlet toplaget ud og gennemrull­et det med en pigrulle, og det er altså ved en temperatur på 20 grader. Er der varmere, forkortes arbejdstid­en, og er der koldere, fx omkring 10 grader, som i øvrigt er den anbefalede minimumste­mperatur, har du op til 40 minutter.

Hvis du skal laegge epoxy i et lille badevaerel­se på 10 m2, kan du derfor fint gøre det selv. Men skal du som her laegge på 30 m2, og epoxyen derfor kommer i to spande, som skal blandes af to omgange, kraever det to gør det selv’ere. Så snart første spand er blandet op, skal massen nemlig haeldes ud på gulvet i pytter. Og mens den ene går i gang med at fordele massen, går den anden i gang med at blande spand nummer to.

Epoxymasse­n skal røres grundigt op,

inden du kommer haerderen i. Skal du bruge så meget epoxy, at det skal blandes i flere spande ad flere omgange, skal alle spandene med epoxymasse røres op på én gang. Du har ikke tid til det senere.

Bland haerderen i epoxymasse­n, og rør det grundigt sammen til en homogen masse. I dette tilfaelde blev komponente­rne leveret i afmålte saet, der passer sammen, så vi kunne haelde haerderen direkte fra dunken. Du skal kun blande en spand ad gangen. Rører du den op og lader den stå, bliver den hurtigt ubrugelig.

Fordel epoxyen i nogle pytter rundtomkri­ng på gulvet.

Ligesom med primeren skal du vaere opmaerksom på, at epoxyen meget gerne vil hive endnu mere ud af spanden, end du måske lige er klar til. Så brug et minut på at laere konsistens­en at kende, og pas på ikke at lave pytterne for store. Skal du blande flere spande epoxy, er det nu, din makker går i gang med naeste spand, mens du begynder at traekke massen rundt.

Traek epoxymasse­n rundt på gulvet med

tandspartl­en. Massen er svaer at skubbe rundt med, og det bliver kun svaerere, når du bruger en tandsparte­l. Du må ikke gå i panik over, at det rent ud sagt ser ud ad h... til, og at man kan se tandspartl­ens spor overalt – det skal nok flyde sammen af sig selv; bare se at komme videre med at fordele! Brug en almindelig pensel til at komme helt ud i hjørnerne og rundt om de svaere steder som fx rundt om radiatorrø­r.

Epoxybelae­gningen rulles grundigt igennem med en pigrulle. Det minimerer risikoen for, at der kommer luftbobler i belaegning­en, og du får også de sidste eventuelle “helligdage” daekket.

Rul belaegning­en over så mange gange, du kan nå inden for bearbejdni­ngstiden.

Begynder belaegning­en at blive for sej, skal du stoppe og give den fred.

Lad din nye belaegning haerde i 24 timer,

og maerk forsigtigt efter, om den kan holde, inden du bevaeger dig ud på den. Den skal dog haerde i syv dage, inden du begynder at slaebe tunge møbler ind.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De små maerker, som pigrullen efterlader, flyder sammen og forsvinder helt igen.
De små maerker, som pigrullen efterlader, flyder sammen og forsvinder helt igen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark