Gør Det Selv (Denmark)

På med spaer og tag

-

Et grønt tag er tungt, og det stiller krav til carportens konstrukti­on. Vores carport er heldigvis i en fin forfatning, og derfor vaelger vi at bygge videre på den i stedet for at bygge en helt ny.

Vi monterer nye spaer, laegger tagplader og monterer zinkinddae­kning, sternbraed­der og tagrende. Til sidst laegger vi to lag tagpap, så vi er sikre på, at der ikke traenger vand ned i tagkrydsfi­neren og resten af konstrukti­onen.

1 Montér spaerene (A) med et mellemrum

på 30 cm. Fastgør spaerene med to vinkelbesl­ag i hver ende med 5 x 40-mm-beslagskru­er.

2 Traek en murersnor på tvaers af alle

spaerene, og maerk op med en smigvinkel, hvor spaerene skal skaeres. Her kan du både bruge en stiksav, rundsav eller håndsav.

3

Laeg tagpladern­e til rette på spaerene. Vi har valgt 22-mm-krydsfiner med fer og not, så vi kan støde pladerne sammen og få så staerk og taet en konstrukti­on som muligt.

4 Markér 5-6 lige linjer med en kridtsnor på

langs af taget, og afsaet herefter linjer på tvaers af taget og oven på de underligge­nde spaer. Skru tagpladern­e fast i spaerene med 5 x 100-mm-spunskruer.

5 Montér zinkinddae­kning, sternbraed­der,

rendejern og tagrende. Da vores sedumvaria­nt giver forholdsvi­s høje blomster og kraever et tykt lag jord, skal sternbraed­derne rage cirka 15 cm op over tagfladen.

6

Laeg to lag tagpap, så rødder fra blomster og planter ikke vokser gennem taget. Det er vigtigt med et overlap på 5-10 cm. Tagpap er forskellig­t, så det er vigtigt at følge producente­ns anvisninge­r.

7

For at støtte taget yderligere kan du med fordel understøtt­e det med et par 100 x 100-mm trykimprae­gnerede stolper. Vi har monteret to ekstra stolper.

 ?? ?? Vi har placeret stolperne i stolpesko, så de ikke har nogen direkte kontakt med den fugtige jord. Stolpeskoe­ne har vi støbt fast i jorden.
Vi har placeret stolperne i stolpesko, så de ikke har nogen direkte kontakt med den fugtige jord. Stolpeskoe­ne har vi støbt fast i jorden.
 ?? ?? Enden af spaerene skal gerne vaere helt lodret, så sternbraet­tet ikke kommer til at pege ind- eller udad. 4,7 20
Enden af spaerene skal gerne vaere helt lodret, så sternbraet­tet ikke kommer til at pege ind- eller udad. 4,7 20
 ?? ?? Sternbraed­derne rager 15 cm op over tagfladen for at “holde på” tagjordsbl­andingen og blomsterne.
Sternbraed­derne rager 15 cm op over tagfladen for at “holde på” tagjordsbl­andingen og blomsterne.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? For at vaere sikker på at ramme spaerene monteres, skruerne der, hvor linjerne krydser hinanden.
Maerke fra kridtsnor
For at vaere sikker på at ramme spaerene monteres, skruerne der, hvor linjerne krydser hinanden. Maerke fra kridtsnor
 ?? ?? Eftersom et grønt tag er vaesentlig­t tungere end et trapeztag, er det nødvendigt med ekstra kort afstand mellem spaerene.
Eftersom et grønt tag er vaesentlig­t tungere end et trapeztag, er det nødvendigt med ekstra kort afstand mellem spaerene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark