Gør Det Selv (Denmark)

Montér hakbraette­t

-

Når selve tagfladern­e er lagt, mangler afslutning­en ude i siderne. Du kan vaelge den lette, nemlig at laegge såkaldte vindskedet­egl, som er tegl, der går helt ud over kanten af taget og leder vandet vaek fra vindskeden indenunder.

Synes du, den løsning ser lidt klodset ud, kan du lave et såkaldt hakbraet og lade vindskeden gå helt op til teglene. Det giver naesten sig selv, at det er et braet med hak i, og når de er udført korrekt, slutter tegl og vindskede taet sammen på smukkeste vis.

1 Start med at tegne op. Skru vindskedeb­raettet op, så det går helt op til teglene som vist, og saet maerker, hvor hvert enkelt tegl slutter.

2 Mål, hvor dybe hakkene skal vaere. Her er det 24 mm, men tjek lige de andre tegl også, så du er sikker på, at dine hak bliver nøjagtige.

3 Tegn hakkene op. Tag vindskeden ned på jorden, og streg hakkene nøjagtigt op. Hvert hak er 24 mm og går på skrå fra afmaerknin­g til afmaerknin­g.

4 Skaer hakkene ud. Indstil stiksaven til et smig på 45° (så vindskeden ikke støder på teglet laengere inde), og sav alle hakkene ud.

5 Nogle typer tegl kan drille. De har, som du kan se her, en ekstra “knast” lidt laengere inde. Den er du nødt til at gøre plads til, hvis du skal have vindskeden helt op på plads. Tegn knasten op på vindskeden.

6 Sådan skal hakbraette­t se ud fra bagsiden. Du kan se det skrå hak (A) og udstemning­en til knasten (B). Nu skal det bare monteres.

7 Det passer på en prik. Hakbraette­t løftes op og skubbes ned på plads, før det skrues fast. Hvis det skal males, er det smart at gøre det, inden du skruer det fast.

 ?? ?? Hakket er 24 mm her.
Hakket er 24 mm her.
 ?? ?? Sav, og stem ud på bagsiden af vindskeden.
A
B
Sav, og stem ud på bagsiden af vindskeden. A B
 ?? ??
 ?? ?? Saet et maerke.
Saet et maerke.
 ?? ?? Det er denne del af teglet, der skal gøres plads til.
Det er denne del af teglet, der skal gøres plads til.
 ?? ??
 ?? ?? 24 mm
24 mm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark