Gør Det Selv (Denmark)

Sådan byggede de klatrevaeg­gen

-

Tor og Dinas klatrevaeg er bygget midt i deres sovevaerel­se. Det baerende element er en imponerend­e skrå (45 graders) skillevaeg, som vokser ud af gulvet og forankres til loftet. Skillevaeg­gen er beklaedt med forborede krydsfiner­plader, som fortsaette­r under loftet og ned over parrets klaedeskab, og skaber udfordring­er for klatreentu­siaster på alle niveauer.

1 Klatrevaeg­gen består først og fremmest af en ramme bygget i 5 x 10-cm-spaertrae samlet med små vinkelbesl­ag. Rammen består af en top- og en bundbjaelk­e, der er forbundet med fem vertikale laegter med omtrent 60 cm’s afstand. Rammen er midlertidi­gt stivet af med patentbånd og overskudst­rae. Når der er kommet finer på rammen, er den stabiliser­et, og patentbånd­et kan fjernes igen.

2 Efter at vaere samlet rejses rammen, så den står, cirka hvor den skal. Imens placeringe­n finjustere­s, holdes rammen på plads med en reglar og et par kiler, der står i spaend mellem gulvet og rammens top.

3 Den faerdige ramme er fastgjort til en laegte med skruer. Laegten er på forhånd skruet fast til braeddelag­et under det pudsede loft. Laegten er skåret i vinkel, så toppen af rammen møder laegten uden gabende og destabilis­erende mellemrum.

4 Tor og Dina har valgt at beklaede rammen med birkefiner, som både tjener et praktisk formål og et aestetisk. Birkefiner­en er enormt staerk og afstiver hele konstrukti­onen, og så er pladen meget skruefast, så den kan holde til belastning­en fra klatregreb­ene. Samtidig har birkefiner­en en paen, glat overflade med diskrete åretegning­er.

5 Bag klatrevaeg­gen har Tor og Dina udnyttet det trekantede rum til hems og pulterkamm­er. Hemsen er bygget ligesom resten af klatrevaeg­gen, som en let skillevaeg med plade ovenpå. Hemsen er faestnet til selve klatrevaeg­gen med skruer og hviler desuden på en rem på vaegsiden.

6 Finerplade­rne, der er spaendt på rammen, er på forhånd blevet gjort klar til, at der skal monteres klatregreb. Der er blevet boret 10-mm-huller med 15 cm’s mellemrum både vandret og lodret. Der er installere­t en indslagsmø­trik i bagsiden af hvert eneste hul. På den måde er det nemt at flytte greb løbende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark