Gør Det Selv (Denmark)

En luft-varmepumpe bruger luftens temperatur til at skabe varme.

-

Og pumpen kan enten blaese varmen ind i huset (luft til luft) eller varme vand til gulvvarme og radiatorer (luft til vand). Selve pumpen kraever strøm for at virke, men udnyttelse­sgraden i en varmepumpe er så høj, at den leverer mellem to og fem gange mere energi, end den forbruger. Set i forhold til en elradiator, der afgiver 1 kilowatt for hver kilowatt, den får tilført, er der altså god økonomi og en miljøgevin­st i varmepumpe­r. En luft til luft-varmepumpe er den simpleste og dermed også billigste løsning. Den er bedst som supplement til elradiator­er, medmindre du køber en varmepumpe med flere indeenhede­r, så du får varm luft rundt i hele huset.

I vores modelhus regner vi med, at prisen er 15.000 kroner for etablering, og energipris­en er meget lav. Det kraever heller ikke de store aendringer eller ombygninge­r at installere en luft til luft-varmepumpe. Du saetter blot indedelen, der blaeser varm luft ud, op på en vaeg, mens udedelen står på jorden.

Til gengaeld kan den varme luft kun varme rummene op, så det varme vand må du varme op på anden vis, fx ved hjaelp af et solfangera­nlaeg, evt. suppleret med el. Så den udgift skal du laegge til beregninge­rne her.

Vaelger du luft til vand-varmepumpe­n, er princippet det samme, men her varmer luften vand op til gulvvarme, radiatorer og brugsvand. Det er en fordel at have gulvvarme, fordi vandets fremløbste­mperatur er for lav til traditione­lle radiatorer. En luft til vand-varmepumpe er mindre effektiv end en jordvarmep­umpe, men den er noget billigere at etablere, typisk omkring 90.000 kroner. Og så kraever den ikke gravearbej­de.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark