Gør Det Selv (Denmark)

Underlaget skal vaere i orden

-

Det er vigtigt, at du får lavet et stabilt underlag for din isolering, så dit gulv ikke bliver skaevt. Et stampet lag grus er en god måde at sikre stabilitet­en.

I vores tilfaelde varierede højden af krybekaeld­eren en del: I den ene ende af stuen var der ca. 75 cm op til overkanten af gulvet, i den anden ende kun ca. 50 cm. For at få et lige gulv skulle vi altså fylde mere på i den ene ende end i den anden.

Sørg for at have nok grus

Regnestykk­et, når der skal bestilles grus, er forholdsvi­s enkelt. Det kraever dog, at du allerede nu ved, hvilket gulv du skal laegge på til sidst: Det endelige gulv skal ligge lige under de eksisteren­de dørtrin ind til de omgivende rum. Herfra målte vi ned til jorden. Da vi ville laegge 400 mm (40 cm) isolering, trak vi dem fra højden. Og så trak vi tykkelsen af dampspaerr­e, gulvpap, undergulv mv. fra – altså hele den konstrukti­on,vi på forhånd havde tegnet en skitse af.

Og så stod vi med et tal, der fortalte, hvor mange centimeter grus vi skulle bruge, og så var det blot arealet gange tykkelsen i meter. Og da vi opererede med et ret skaevt underlag af jord, købte vi rigeligt med grus for en sikkerheds skyld. Grus kan en husejer altid bruge.

Køb mere grus, ikke isolering

Gruset laegges her ud i lag af cirka 10 cm, der stampes, hvorefter der om nødvendigt kan fyldes mere på.

Er din krybekaeld­er for lav til, at der er plads til isolering, gulv mv., må du grave. Er den dyb, er det grus, du fylder op med; ekstra polystyren er en oplagt overvejels­e, men det kan ikke betale sig: Polystyren er langt dyrere end grus, og de ekstra millimeter tjener sig aldrig hjem i energibesp­arelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark