Gør Det Selv (Denmark)

Den vandrette

-

De vandrette modeller kaldes også for horisontal­kløvere. Det er den mest udbredte model. Vandret eller horisontal er et udtryk for det plan, stemplet arbejder i. Den vandrette kløver kraever, at du løfter braendet op og laegger det til rette i slaeden. Arbejdshøj­den afhaenger af modellen.

Kløveren drives af en elmotor eller en benzin- eller dieselmoto­r. De vandrette kløvere spaender lige fra de mindste elektriske modeller til store profession­elle dieseldrev­ne kløvere, der kan transporte­res efter en bil. Har du en opgave, hvor meget og store stykker trae skal kløves, kan du med fordel leje en kraftig model.

■ Kapacitet: Til privat brug vil du typisk vaelge små og mellemstor­e modeller, der har en kapacitet på mellem 4 og 8 tons. Disse maskiner kan tage braendeknu­der med en diameter på op til 30 cm og en laengde på op til ca. 50 cm.

■ Betjening: Når traestamme­n er skåret til i den ønskede laengde braende, løftes den op og placeres i slaeden. Motoren startes, så stemplet skubber braendesty­kket hen mod kniven. Kniven presses ind i endetraeet, så det flaekker.

■ Velegnet til: De små og mellemstor­e elektriske modeller er velegnede til privat brug, når havens traeer skal faeldes og kløves til braende, eller hvis du har vaeret ude at sanke braende i skoven. Til meget store og kraevende opgaver er en kraftig 400-volts el- eller benzinmode­l at foretraekk­e.

■ Pris: Fra ca. 1.500 kr. til 6.000 kr., afhaengigt af størrelse, maerke og model. De fås også dyrere, men det er maskiner til profession­elt brug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark