Gør Det Selv (Denmark)

Opsaetning af espalieret

-

Espalieret her består helt simpelt af stolper med en diameter på 10 cm, der graves ned i 90 cm’s dybde, og tvaerstive­re med en diameter på 5 cm, der holder afstanden mellem stolperne.

Stålwirer traekkes i raekker med ca. 40 cm’s afstand fra den ene endestolpe til den anden endestolpe via gennemgåen­de huller i midterstol­perne.

Ved hjaelp af wirestramm­ere i enden af hver raekke kan du stramme wirerne. Du kan roligt stramme til, for de vandrette tvaerstive­re sørger for at holde afstanden, så stolperne ikke bøjer.

1

Beskyt toppen af første stolpe. Sav den først vinkelret af, maerk formen op på et stykke tynd aluplade, og klip pladen til med en pladesaks. Montering sker med rillede søm – 3-4 stk. pr. aluhat.

2 Grav ud, og saet stolperne midlertidi­gt.

Maerk samme højde af på alle stolper. Det går let med en cirkellase­r. Mål så fra toppen af stolpen med aluhat og ned til din markering. Det mål afsaettes på de øvrige stolper.

3

Bor hul til wiretråde, når de øvrige stolper er skåret til på laengden. Den øverste bores 50 cm fra toppen, og resten sidder med ca. 40 cm’s mellemrum. Stolperne er 10 cm tykke, så du skal have fat i et langt bor.

4 Bor ca. 3 cm dybe huller til tvaerstive­rne

med centrum ca. 10 cm fra toppen af stolpen. Vi bruger et indstillel­igt bor til opgaven og indstiller det til 52 mm – altså en anelse større end tvaerstive­rens diameter.

5

Skaer tvaerstive­rne til på laengden, og saet dem på plads, når du har sat stolperne lodret ned og stampet rigtig godt til. Tvaerstive­rne sørger for at holde afstanden mellem stolperne, når wirerne senere strammes til.

 ?? ??
 ?? ?? 10 cm
10 cm
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark