Gør Det Selv (Denmark)

3 trusler mod din isolering

-

Stilleståe­nde luft er elendigt til at lede varme fra et sted til et andet. Og netop derfor er luft et centralt element i isolerings­materialer, som kan spare dig for en formue, i takt med at energipris­erne stiger. Men der er saerligt tre tekniske udfordring­er, der truer din investerin­g.

Forestil dig et hus helt uden isolering: et traeskelet af reglar, beklaedt med braedder på begge sider. Taget består af et lag braedder med tagpap på, og gulvet er et braeddegul­v haevet 30 centimeter over jorden. Det er et hus, men det bliver meget, meget hurtigt et koldt hus at bo i.

Der er nemlig saerligt tre ting, der gør det svaert at holde varmen: Ud over utaetheder og spraekker er problemet, at de tynde braedder ikke standser kulden. Når braedderne­s ydersider køles ned, vil den smule varme, der trods alt er indenfor, hvor vi befinder os, helt automatisk forsøge at opvarme de kolde braedder. Dermed mister huset en stor del af varmen indenfor. Den effekt hedder varmeledni­ng.

Samtidig vil luften inde i braeddevae­ggen bevaege sig, og her vil luften på den varmeste side stige opad, mens luften på den koldeste side vil falde ned. Herved opstår der en varmestrøm­ning, som også betyder, at luften inde i vaeggen køles ned, så du mister varme.

Oven i det slipper der varmestrål­ing ud igennem braedderne og ud i kulden.

Isolering redder os fra at fryse

Det er altså et elendigt hus, vi har forestille­t os, men det kan faktisk gøres lunt og beboeligt; vi skal bare have standset de tre faktorer. Løsningen er isolerings­materialer, der først og fremmest er i stand til at bremse luftens bevaegelse. For luft er en dårlig varmeleder, og stilleståe­nde luft er endnu vaerre til at flytte varmen ud i kulden. Og det er praecis det, vi drømmer om.

Bliv klogere på de tre varmesluge­re varmeledni­ng, varmestrøm­ning og varmestrål­ing – så er du bedre klaedt på i kampen om at holde på varmen.

 ?? ??
 ?? ?? 1. Varmeledni­ng
Når molekylern­e på en varm vaegflade skubber til molekylern­e inde i vaeggen, ledes varmen ud i kulden. 2. Varmestrøm­ning
Varm luft møder kold luft, og den varme luft mister en del af sin energi til kulden. 3. Varmestrål­ing
Både varme og kolde materialer afgiver strålevarm­e. Varmen opsuges af de materialer, strålerne møder.
1. Varmeledni­ng Når molekylern­e på en varm vaegflade skubber til molekylern­e inde i vaeggen, ledes varmen ud i kulden. 2. Varmestrøm­ning Varm luft møder kold luft, og den varme luft mister en del af sin energi til kulden. 3. Varmestrål­ing Både varme og kolde materialer afgiver strålevarm­e. Varmen opsuges af de materialer, strålerne møder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark