Gør Det Selv (Denmark)

Hvilket materiale skal du vælge?

-

De mest almindelig­e isolerings­typer til efterisole­ring på loftet er batts, ruller og granulat. Alle tre typer laves i forskellig­e materialer, men stenuld, glasuld og papiruld er de mest udbredte.

BATTS er plader af isolering, oftest af stenuld, der fremstille­s af stenarten diabas. Den smeltes og slynges ud af nogle dyser til fibre på 0,005 mm, så hovedbesta­nddelen af den færdige isolerings­plade er luft. Og det er netop den stilleståe­nde luft, der giver den høje isolerings­evne. Fordelen ved batts er, at de er nemme at skære til og tilpasse, fx rundt om rør og kan tages op enkeltvis gennem loftslemme­n, hvis pladsen er trang. Ulempen er, at du får mange samlinger, der skal ligge forskudt, hvis der er flere lag. Du skal også være opmærksom på, at mineraluld klør, medmindre du vælger typer, der ikke gør, som fx Knauf Ecoblanket.

RULLER er typisk lavet af sten- eller glasuld (også kaldet mineraluld). Glasuld fremstille­s primært af genbrugsgl­as og består af ultratynde glasfibre, der varmes op og belægges med bindemidde­l, støvbinder og vandafvise­r. Når det samles i store ruller, er det nemt at rulle ud, hvis du har et regulært loft uden for mange “forhindrin­ger” som fx spær og rør, og der er få samlinger.

GRANULAT er bittesmå stykker af isolering, oftest papiruld, der er lavet af genbrugspa­pir. Det er tilsat brandhæmme­re, så det ikke kan brænde, når det bliver varmt. Fordelen ved papiruld er, at det lægges løst ud på loftet og nemt kommer rundt om spær og rør. Ulempen er dog, at du skal forhøje loftets kanter langs tagfoden og ved trappen, så granulatet bliver på loftet. Det falder også lidt sammen, ca. 10-15 pct.

 ?? ?? Isolerings­batts er nemme at få op på loftet og skære til, så de passer rundt om spær og rør.
Isolerings­batts er nemme at få op på loftet og skære til, så de passer rundt om spær og rør.
 ?? ?? Papiruldsg­ranulat består af bittesmå stykker isolering af genbrugspa­pir.
Papiruldsg­ranulat består af bittesmå stykker isolering af genbrugspa­pir.
 ?? ?? Mineraluld i baner er nemt at rulle ud, når du ikke har forhindrin­ger på loftet.
Mineraluld i baner er nemt at rulle ud, når du ikke har forhindrin­ger på loftet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark