Historie (Denmark)

“Livets eliksir” fundet i 2.000 år gammel krukke

Miksturen, der skulle give evigt liv, var i virkelighe­den ren gift. Det bekræfter analyser af en 2.000 år gammel kinesisk drik.

-

Arkæologer i den centrale kinesiske provins Henan har fundet en bronzekruk­ke, der indeholder en gullig væske. Der er sandsynlig­vis tale om en af de livseliksi­rer, som kinesiske kejsere drak.

Krukken er fra Handynasti­et (202 f.Kr. – 8 e.Kr.), og låget sad så stramt på, at væsken selv efter 2.000 år ikke var fordampet.

Oprindelig­t troede forskerne, at de 3,5 l væske var risvin, pga. lugten af alkohol. Men nu har analyser fastlagt, at væsken primært består af kaliumnitr­at og alunit (et sulfat bestående af kalium og aluminium). Ifølge oldtidens taoistiske tekster var dette ingrediens­erne i en livseliksi­r.

“Det er første gang, at den mytiske udødelighe­ds- fortælleud­ødeligheds-erfundet”, eliksir er fundet”, fortæller Shi Jiazhen, leder af udgravning­en. Livseliksi­rer beskrives helt tilbage i 200-tallet f.Kr., hvor de kinesiske kejsere fik deres alkymister til at brygge dem for at opnå evigt liv. Reelt var væskerne dog særdeles giftige, og mange døde af at drikke dem. Kejser Qin Shi Huangdi, der blev begravet sammen med sin enorme terrakotta­hær i 210 f.Kr., siges at være den første, der døde af en livseliksi­r.

Selvom både kejsere og adelsfolk drak de farlige miksturer helt op i 1700-tallet, er historiker­nes viden om dem begrænset. Yderligere analyser af det sensatione­lle fund vil kunne kaste mere lys over den farlige skik.

 ?? N O TI C E LL O C E M O C L EL W ?? Mange kinesiske alkymister har skrevet om brygningen af livseliksi­rer. Eliksiren blev fundet i et gravkammer på 210 m². Arkæologer­ne ved endnu ikke, hvem det tilhørte.
N O TI C E LL O C E M O C L EL W Mange kinesiske alkymister har skrevet om brygningen af livseliksi­rer. Eliksiren blev fundet i et gravkammer på 210 m². Arkæologer­ne ved endnu ikke, hvem det tilhørte.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark