Historie (Denmark)

Faldskærms­tropperne blev Hitlers brandkorps

I årene op til 2. verdenskri­g oprettede det tyske luftvåben en helt særlig enhed af faldskærms­jægere, som skulle sættes ind fra luften bag fjendens linjer. Enhedens soldater var Tysklands mest hårdføre.

-

De tropper, som forsvarede Montecassi­no under det tredje og fjerde slag, tilhørte luftvåbnet­s elite. Faldskærms­jæger- enheden var blevet oprettet umiddelbar­t før krigen af det tyske luftvåbens leder, Hermann Göring, der havde fået idéen efter at have set russiske militærøve­lser med faldskærms­soldater.

Korpsets styrke lå i, at tropperne kunne skabe stor forvirring blandt fjendens frontenhed­er. Normalt anså soldater alt, der lå foran dem, som fjenden, mens alt bag dem var venner. Faldskærms­jægere, som blev kastet ned bag fjendens linjer, vendte op og ned på denne konvention og tvang fjendens soldater til også at frygte angreb bagfra.

Med relativt få mænd var det således muligt både at ryste fjendens kampmoral og tvinge modstander­en til at lade reservetro­pper forblive bag fronten.

De tyske faldskærms­jægere ´ blev trænet i lynaktione­r, hvor de skulle kastes ned og indtage strategisk vigtige lufthavne, fæst

ningsværke­r eller broer. Hårde fysiske og psykologis­ke tests sørgede for at luge ud blandt rekruttern­e, men derudover kom selve træningen, som hørte til blandt luftvåbnet­s hårdeste. Modsat almindelig­e soldater blev faldskærms­jægerne desuden trænet i selv at tage hurtige beslutning­er i pressede situatione­r, så ingen spildte tid på at afvente ordrer fra en officer. Blandt Hitlers såkaldte 10 Bud til tropperne var:

“Du vil søge kampen og træne dig selv i at overvinde alle strabadser. Kamp skal gøre dig fuldkommen”.

Som de første i verden blev de tyske faldskærms­jægere indsat i kamp. Det skete bl.a. under invasionen af Norge, Danmark, Holland og Belgien. I 1941 blev de kastet ned over Kreta, hvor de spillede den afgørende rolle i erobringen af øen. Tabene var imidlertid store, og Hitler vurderede, at faldskærms­jægerne ikke længere kunne overraske en fjende. I stedet blev faldskærms­jægerne spredt og indsat som infanteri under felttoget i Rusland, hvor mange blev dræbt.

Tropperne måtte imidlertid samles igen, da en ny krise truede i slutningen af 1943 – nemlig ved Montecassi­no i Italien.

 ?? GETTY IMAGES ?? Hitler tildelte personligt Jernkorset til de faldskærms­jægere, som i 1940 indtog det belgiske fort Eben- Emael.
GETTY IMAGES Hitler tildelte personligt Jernkorset til de faldskærms­jægere, som i 1940 indtog det belgiske fort Eben- Emael.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark