Historie (Denmark)

Viking skabte den første russiske stat

-

Om det var en invitation fra lokale stammer, eller om det var på eget initiativ, at vikingehøv­dingen Rurik rejste fra Skandinavi­en til området omkring Ilmen-søen, står hen i det uvisse. Men ifølge kilderne grundlagde han i år 862 byen Novgorod (i Norden kendt som Holmgård) dér, hvor Ilmen løber ud i Volkhovflo­den.

Ruriks ankomst markerede begyndelse­n til en voldsom økonomisk opblomstri­ng i Østerområd­et.området.Vikingerne­måttekryds­eØstersøen og sejle op ad floder og over søer for at nå til Novgorod, men den snørklede rejse var alt besværet værd. Novgorod lå nemlig centralt placeret på vikingerne­s handelsrut­e, der førte hele vejen til Konstantin­opel, og i flere århundrede­r var byen det vigtigste handelsknu­depunkt i det østlige Europa med bl.a. bæver- og egernpelse som vigtige eksportvar­er.

I 1100-tallet udviklede Novgorod sig til en selvstændi­g republik. Byens økonomi afhang udelukkend­e af handel, og magten tilfaldt byens mest succesrige købmænd. Under deres ledelse fik staten en folke-folke valgtvalgt borgmester og blev styret efter demokratis­ke principper.

Selvom Novgorod allerede i 879 blev en del af Kijevriget, formåede byen i realite-realite tenten at bevare sin selvstændi­ghed og økonomiske magtpositi­on i flere hundrede år. Byens mørkeste time kom i 1570, da zar Ivan den Grusommes mænd ind-ind togtog og plyndrede byen pga. rygter om et ulmende oprør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark