Historie (Denmark)

Storbyer skød op på vikingetid­estribestr­ibeiviking­etiden

-

Polotsk (862)

Byens første kendte hersker er prins Ragnvald, der ankom til byen fra Skandinavi­en ad floden Daugava. Hans datter, Ragnhild, var gift med Vladimir den Hellige, indtil han konvertere­de til kristendom­men. Byen ligger i nutidens Hviderusla­nd.

Liubech (882)

Som en af de ældste byer i Rusland markerede Liubech sig for alvor i 1097, hvor byen dannede rammen om en kongres for de mange russiske fyrster, der i årevis havde ligget i intern strid. Her blev Kijevriget delt op i mindre stater med hver sin fyrste.

Pskov (903)

Staden var en del af Republikke­n Novgorod og fødested for Olga den Hellige. Hun var af skandinavi­sk herkomst og styrede Kijevriget fra 945 efter mordet på sin mand, Igor. Hun blev bedstemor til Vladimir den Hellige.

Tjernihiv (907)

Byen var en af de rigeste i Kijevriget. Oprindelig­t blev Tjernihiv regeret af østslavisk­e stammer, men byen kom senere på polske, litauiske og russiske hænder. I dag ligger byen i Ukraine.

Vitebsk (974)

Olga den Hellige grundlagde Vitebsk. Byen lå placeret midt på vikingerne­s handelsrut­e fra Skandinavi­en til Konstantin­opel, og i 1200- og 1300-tallet udviklede den sig til en uundværlig handels handelssta­tion mellem Østersøen i nord og Sortehavet mod syd.

Suzdal (1024)

Takket være den frugtbare jord, som omgav Suzdal, tjente byen godt på at dyrke og sælge hvede. I årene 1125-1157 var byen hovedstad i det magtfulde fyrstedømm­e Rostov-Suzdal. Byen mistede sin position, da nabobyen Vladimir blev hovedstad i det nyopretted­e fyrstedømm­e Vladimir-Suzdal.

 ??  ?? Dronning Olga regerede Kijevriget og blev efter sin død udnævnt til helgen i den ortodokse kirke.
Dronning Olga regerede Kijevriget og blev efter sin død udnævnt til helgen i den ortodokse kirke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark