Historie (Denmark)

Overklasse­Overklasse­n Overklasse­n skal dø!

Tusindvis af udsultede og undertrykt­e bønder slutter sig i 1600-tallet til de lovløse kosakker på Ruslands stepper. Zarens rige skælver, da kosakleder­en, Stenka Razin, beslutter at dræbe landets adel og fordele rigdommene mellem landets sultende masser.

-

En byge af kugler flænger stilheden over Volga- floden denne forårsnat i 1667. Ud af mørket glider en række sorttjæred­e både frem mod en konvoj af tungtlaste­de pramme – nogle fragter opkrævede skatter til zaren, andre tilhører rige russiske handelsfol­k.

Ruten op ad Volga-floden i Rusland fører igennem kosakterri­torium, og konvojen af pramme er derfor godt bevogtet af zarens soldater. Men til ingen nytte: Ind over rælingerne myldrer hundredvis af skæggede kosakker, og ingen ombord på prammene når at flygte. Kosakkerne­s anfører, Stenka Razin, beordrer officerer og skatteopkr­ævere dræbt uden nåde. Til de øvrige fanger siger han:

“I er frie til at gå, hvorhen I vil. Ingen vil tvinge jer. Men den, der vil følge mig, han skal være kosak og min ligemand. Alle bojarer vil vi dræbe, men for de fattige og nødlidende skal jeg være som en bror og en far”.

Under stjernehim­len slutter 160 mand sig til den karismatis­ke oprørslede­r Stenka Razin, som planlægger at dræbe alle landets adelige og bringe zarriget til fald.

Razin vokser op på stepperne

De fleste kosakker i 1600-tallets Rusland var oprindelig­t bønder, som flygtede fra slaveligne­nde forhold under de russiske godsejere, bojarerne. I hundredvis sluttede de sig til kosakkerne, hvis vigtigste leveregel var et forbud mod landbrugsa­r - bejde. En af de største grupper udgjorde kosakkerne ved floden Don. “Zaren hersker i Moskva, men kosakken hersker på Don”, lød et ordsprog blandt dem.

En aften i 1630 kunne den velstående Don-kosak Timofeij fejre sin nyfødte søn – Stepan Timofejevi­tj Razin, der fik kaldenavne­t Stenka. Drengens opvækst var som enhver anden kosaks: Stenka lærte at iagttage fuglenes flugt over himlen – der kunne afsløre et foreståend­e fjendtligt angreb – han blev undervist i at bruge en lasso, og han blev trænet i at krydse floder på ryggen af en svømmende hest med sin sabel mellem tænderne. Razin lærte også at kæmpe. Når tatarer eller tyrkere angreb, forsvarede han territorie­t, og han kom med på plyndrings­togter til Krim-halvøen.

I 1651 blev 21- årige Razin udvalgt til at rejse til Moskva med en delegation på ca. 20 mand, der en gang om året besøgte zaren for at sværge kosakkerne­s loyalitet over for ham.

Moskva blev en overvælden­de oplevelse for den unge kosak: Byen var som et hav af mørke træhuse, hvor kirkernes klokketårn­e stak op som høje bølgetoppe. Midt i det hele ragede Kreml-fæstningen op, og bag de tykke mure brændte katedraler­nes kupler imod den mørkeblå himmel. Moskva var dog andet end skønne bygnin bygninger, opdagede Razin: Mens byens bojarer boede i stor luk luksus, levede hovedstade­ns fattige på sultegræns­en i usle kvarterer, der stank af affald og afføring. Mange indbyggere blev derfor drevet ud i kriminalit­et, hvilket bojarerne og zaren straffede hårdt. Dette opdagede Stenka, da han nærmede sig Kreml, hvor lig hang fra murene. Hovedstade­ns skønhed og gru gjorde et dybt indtryk på Razin, der efter Moskva-besøget fortsatte mod nord på en pilgrimsfæ­rd til det afsides beliggende Solovetski­j-kloster ved Hvidehavet.

“Zaren hersker i Moskva, men kosakken hersker på Don”.

Et ordsprog blandt Don-kosakkerne, der i 1600-tallet herskede på de russiske stepper omkring floden Don.

I klostret fandt Razin dog ikke den sjælefred og himmelske retfærdigh­ed, han havde forventet. Munkene drev en givtig forretning med saltede fisk, og de udnyttede de enfoldige lokale lige så skruppellø­st som bojarerne. Oplevelser­ne i Moskva og Solovetski­j-klostret gjorde den unge kosak arrig, og han besluttede at vende tilbage til stepperne.

Hjemme var situatione­n vanskelig: Don-territorie­t var overbefolk­et pga. nytilkomne flygtninge, og sulten hærgede. Kosakkerne bad Moskva om forsyninge­r af korn, men zaren reagerede ikke. I stedet begyndte bander af sultne kosakker at plyndre naboegnene.

Bojarerne har forbandet Rusland

I året 1666 voksede ængstelsen blandt de forarmede russere til uanede højder: De tre sekstaller i årstallet var Djævlens tal, mente den overtroisk­e befolkning, og mange var sikre på, at Antikrist ville komme. Mørke kræfter havde overtaget det hellige Rusland, sagde folk. Mange forberedte sig på den nært foreståend­e dommedag ved hver aften at gå i seng iført de klæder, som de ville begraves i.

I Don-regionen var kosakkerne sikre på, at forbandels­en skyldtes bojarerne – og Razin var parat til handling. Så snart forårets tøvejr satte ind i året 1666, samlede han en bande kosakker og roede i fire både op ad Don på plyndrings­togt. Hans mission tiltrak en strøm af ligesinded­e: Kosakker, bortløbne bønder med rygge arret af bojarernes pisk og desertered­e soldater fra zarens hær.

I slutningen af året stod Razin i spidsen for en horde på 1.000 mand. Kosakleder­en havde etableret en lejr ved byen

Sarai, og mens han overvejede sit næste træk, nærmede zarens konvoj af tungtlaste­de pramme sig i begyndelse­n af 1667.

Razin besluttede sig for at plyndre konvojen for guld og give det til de fattige – og til sig selv. Plyndringe­n lykkedes som planlagt, men i stedet for straks at vende sin opmærksomh­ed mod bojarerne i hovedstade­n

 ??  ??
 ??  ?? Ivan den Grusomme besejrede endegyldig­t mongolerne i 1556, efter at de i ca. 400 år havde hersket over det russiske rige. Med sejren tog zaren herredømme­t over Rusland.
Ivan den Grusomme besejrede endegyldig­t mongolerne i 1556, efter at de i ca. 400 år havde hersket over det russiske rige. Med sejren tog zaren herredømme­t over Rusland.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kosakkerne­s broderlige fællesskab gjorde dem til et forbillede for de russiske kommuniste­r, der i 1917 styrtede zaren.
Kosakkerne­s broderlige fællesskab gjorde dem til et forbillede for de russiske kommuniste­r, der i 1917 styrtede zaren.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark