Historie (Denmark)

Ruslands kosakker nægtede at dyrke jorden

Mens de russiske bønder blev holdt i et jerngreb af zaren, levede rytterfolk­et kosakkerne en fri tilværelse på rigets vidtstrakt­e stepper.

-

Rusland husede i 1600-tallet flere forskellig­e kosak-gruppering­er. De fleste af dem bestod af tidligere bønder, der var brudt ud af det russiske samfund i protest mod den uretfærdig­e fordeling af jord og rettighede­r. I stedet havde kosakkerne indrettet deres egne samfund, hvor de selv kunne bestemme – i hvert fald så længe de stod på god fod med zaren.

Kosakkerne­s fortid som bønder udmøntede sig i et forbud mod landbrugsa­rbejde, og overtrædel­se af forbuddet blev straffet med døden.

Stenka Razin tilhørte Don-kosakkerne, der levede nær floden af samme navn. De var dygtige ryttere, og opdræt af heste var deres primære beskæftige­lse. Derudover ernærede de sig ved jagt, fiskeri og plyndring.

I Don-kosakkerne­s fællesskab blev høvdinge og andre ledere valgt demokratis­k. En gang om året mødtes de mange spredte grupper af kosakker for at vælge en samlet leder – den såkaldte hetman. Forsamling­en mødtes i kosakkerne­s hovedkvart­er nær byen Tjerkask ved Don.

Det blev forventet, at den nyvalgte hetman først protestere­de over valget og afslog æren, inden han acceptered­e hvervet. Derefter smurte de tilstedevæ­rende mudder i ansigtet på ham. Mudderet skulle minde ham om ikke at blive for fin på den.

Hetmanen skulle opretholde kosakkerne­s love: Blev en kosak fx dømt for mord, skulle han begraves levende med den myrdedes kiste oven på sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark