Historie (Denmark)

Razin erobrede mongolsk fæstningsb­y

-

Byen Astrakhan ved Volga-flodens udløb til Det Kaspiske Hav var i 1600-tallet en af zarrigets vigtigste livsnerver. Byen kontroller­ede nemlig den lukrative handel med det rige Safavide-rige mod syd – og bl.a. for at beskytte den lukrative handel havde mongolerne ca. 400 år forinden gjort byen til en noget nær uindtageli­g fæstning.

Astrakhan havde derfor været kontroller­et af mongolerne og deres efterkomme­re helt frem til 1556, hvor det lykkedes Ivan den Grusomme at indtage byen. I årene efter udviklede Astrakhan sig til det russiske riges port mod Orienten. Handelsfol­k fra Armenien, Safavide- riget (i nutidens Iran), det indopersis­ke Moguldynas­ti samt Khiva-khanatet i det nuværende Usbekistan slog sig ned i byen og var med til at give den en kosmopolit­isk atmosfære.

For at lykkes med sit oprør vidste Stenka Razin derfor, at han måtte erobre den rige handelsby. Med sin beliggenhe­d ved udmundinge­n til Det Kaspiske Hav kunne byen sikre de indtægter, som Razin behøvede, hvis han ville samle en hær stærk nok til at føre krig mod den russiske overklasse og erobre Moskva.

Da Stenka Razin og hans kosakker indtog byen i foråret 1670, sendte det derfor et chok gennem de russiske bojarer (adelen), som vidste, at Razin var stålsat på at dræbe dem og tage deres rigdomme. Og med pengene fra Astrakhans indbringen­de handel i ryggen var den iltre kosak blevet en reel trussel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark