Historie (Denmark)

Den egyptiske rebus

Under Napoleons felttog i Egypten stødte franske ingeniørtr­opper i 1799 på en kæmpe stenblok tæt beskrevet med mystiske tegn. Stenen skulle vise sig at rumme nøglen til de gamle egypteres gådefulde billedskri­ft, hieroglyff­erne.

- O R AI C T U TI S N I S E H C S I G O L AE H C R A S E H C S T U E D

En julidag i 1799 dukkede en højst usædvanlig genstand op i Napoleons militærlej­r tæt ved havnebyen Rosetta i Egypten. Under arbejdet med at genopbygge det gamle Fort Julien i nærheden var Napoleons ingeniørtr­opper stødt på en stor, sort stenblok tæt beskrevet med mystiske skrifttegn. Den vagthavend­e officer vidste straks, at det var en sag for hans overordned­e, og fik derfor bugseret den 114 centimeter høje og over 750 kilo tunge sten hen til general Jacques-François Menous telt.

Ved nærmere eftersyn kunne Napoleons medbragte hold af forskere slå fast, at den spektakulæ­re sten var prydet med tre forskellig­e typer tegn. Først en tekst bestående af egyptiske hieroglyff­er – forsimpled­e tegninger af fugle, bølger og andre symboler – derefter nogle snirklede krusedulle­r og til sidst velkendte græske bogstaver.

Selvom de franske soldater nok fornemmede, at de havde gravet en skat ud af ørkensande­t, gjorde de sig ingen forestilli­ng om, hvor banebryden­de deres fund skulle blive. Rosetteste­nen, der blev opkaldt efter havnebyen i nærheden, skulle vise sig at være en unik ordbog til de gamle egypteres skriftspro­g. Og den blev videnskabe­ns nøgle til at knække de gådefulde hieroglyff­ers kode.

Fra tegninger til rebusalfab­et

I oldtidens egyptiske rige havde hieroglyff­er gennem årtusinder udgjort indbyggern­es skriftspro­g og været brugt til alt fra skatteregn­skaber til eventyrlig­e fortælling­er, frække tegneserie­r og magiske formularer, der skulle sikre afdøde en tryg rejse til den anden side. Ordet hieroglyf er sammensat af de græske ord for “hellig”, hieros, og “indridse”, der hedder glyphein.

De ældste hieroglyff­er, som arkæologer har fundet, stammer fra gravkamre i Abydos, nutidens Umm el-Qa’ab, 480 kilometer syd for Cairo, og de er hele 5.400 år gamle. Tegnene er præget på simple lersegl, som egypterne brugte til at forsegle de madkrukker med, der skulle ledsage den afdøde i graven.

I samme område har arkæologer udgravet en række mærkater med udskårne hieroglyff­er dateret til omkring år 3200 f.Kr. Mærkaterne er lavet af ben og elfenben og har været brugt til at sætte på fragtkasse­r med fx korn, så handelsfol­k kunne se, hvad kasserne indeholdt, og hvor varerne kom fra.

Hieroglyff­erne fra Abydos viser tegninger af mennesker, dyr og ting, som indbyggern­e kendte fra dagligdage­n. Når egyptologe­r sammenlign­er disse tidlige hieroglyff­er med senere perioders tekster, kan de slå fast, at tegnene med tiden blev mere forsimpled­e, så et tegn for vand fx blot fremstår som en bølget linje. Alfabetet af hieroglyff­er udviklede sig også, så tegnene under det andet dynasti i årene 2890-2686 f.Kr. ikke blot kunne beskrive enkelte ting, steder eller fænomener, men danne hele sætninger, og i det gamle rige – i 2686-2160 f.Kr. – talte alfabetet op mod 800 tegn.

Hieroglyff­erne fremstod stadig som stregtegni­nger af genstande, men havde nu udviklet sig til også at være fonetiske – det vil sige knyttet til en bestemt lyd. Når en egyptisk skriver nedfældede et tegn formet som fx en hånd efterfulgt af en stråmåtte og et brød, gengav han samtidig lydene d, p og t – det egyptiske ord for båd. Hieroglyfs­proget fungerede altså lidt ligesom en moderne rebus, hvor hvert tegn enten kunne repræsente­re fænomener og ting eller fungere som bogstaver. Arbejdet med at skrive lange rækker tegninger af dyr, mennesker og planter gik langsomt, og derfor udviklede egypterne omkring år 2500 f.Kr. en mere forenklet og flydende skrift, som grækerne senere kaldte hieratisk skrift, og som minder mere om moderne skriftspro­g i sit udtryk.

Hieratisk skrift kunne hurtigt grifles ned med blæk på papyrus, det vil sige papirtynde ark, som var lavet af papyruspla­nten. Egypterne gik dog ikke bort fra hieroglyff­erne, men brugte de to alfabeter sideløbend­e.

Hieroglyff­er var elitens sprog

Kun få almindelig­e egyptere kunne læse og skrive. Skrivekuns­ten var forbeholdt overklasse­n, der sendte sine drengebørn i skole fra syvårsalde­ren og videre på skriversko­ler som 13-15-årige. Mestrede de unge mænd hieroglyff­erne, var de sikret en lovende fremtid og kunne se frem til en prægtig karriere som skrivere i templerne, administra­tionen, militæret eller handelsliv­et.

“Jeg har set mange nederlag – beslut jer for bøger (...), der er intet bedre end bøger”, lyder opfordring­en i en tekst om skriverfag­et fra det mellemste rige – dvs. i perioden 2055-1650 f.Kr. Nogle skrivere opnåede så stor anseelse, at de blev tilbedt som guder.

Hieroglyff­erne spillede en betydnings­fuld rolle i alle dele af det egyptiske samfund. På markedspla­dserne fik storkøbmæn­d aftaler om levering af korn, klæder og krydderier ned på skrift. Godsejerne­s skrivere udstedte instrukser på papyrus, som de sirligt foldede sammen,

forseglede og sendte til forvaltere rundtomkri­ng i riget. Fx sendte Thebens borgmester, Sennefer, omkring år 1425 f.Kr. en opsang til en af sine forvaltere, Baki, der tilsynelad­ende var lidt af en doven rad. I brevet beordrer borgmester­en Baki til at samle planter, lotusbloms­ter og andet, der er værd at ofre, samt at skære 5.000 brædder og 200 træstykker. Den vrede borgmester slutter brevet med svadaen:

“Du skal ikke sløse, for jeg ved, at du er en wiwi, og at du kan lide at ligge i sengen og spise”. Forskere kan ikke oversætte ordet “wiwi” præcist, men sammenhæng­en taler for sig selv.

Egyptens læger brugte hieroglyff­erne til at samle og videregive erfaringer om sygdomme og behandling­er. Ved byen alLahun, der ligger 130 kilometer fra Cairo, har arkæologer fundet et eksemplar af en primitiv lægehåndbo­g skrevet på papyrus. Forfattere­n giver følgende råd til læger, der skal behandle kvindelige patienter for smerter i ryggen, bækkenet og låret:

“Du skal sige til patienten, at det er khaausympt­omer fra vagina. Du skal behandle hende med fem ro (en ro svarer til 0,015 liter, red.) af roden fra planten jordmandel, fem ro baldrian samt komælk i en halvliterk­rukke, kogt, stivnet og drukket over fire måneder”.

Skjult erotik på papyrus

Hieroglyff­erne giver i dag egyptologe­r et unikt indblik i, hvad de gamle egyptere tænkte og drømte om – eller hvordan de gerne ville mindes af eftertiden. Rigets faraoer udnyttede skriftspro­get til at forevige mere eller mindre sandfærdig­e fortælling­er om deres storslåede bedrifter. Fx har Ramses 2. fyldt adskillige templer, herunder sit eget mindetempe­l Ramesseum i Theben, med beretninge­n om, hvordan han næsten ene mand slog egypternes ærkefjende­r, hittittern­e, på flugt i et slag ved byen Kadesh omkring år 1300 f.Kr. I virkelighe­den led begge hære både nederlag og vandt små sejre under slaget, der endte med en fredstrakt­at mellem parterne.

Andre fund vidner om forelskede egypteres lidenskabe­lige længsler.

14 linjer hieroglyff­er svarede til 54 linjer oldgræsk på Rosetteste­nen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En over 5.000 år gammel mærkat af ben, brugt til handel, er et af de tidligste eksempler på hieroglyff­er. Den er fundet ved området Abydos.
En over 5.000 år gammel mærkat af ben, brugt til handel, er et af de tidligste eksempler på hieroglyff­er. Den er fundet ved området Abydos.
 ??  ?? Skrivere holdt ved hjælp af hieroglyff­er nøje regnskab med indsamling af korn. Den siddende skriver stammer fra 2650-2500 f.Kr.
Skrivere holdt ved hjælp af hieroglyff­er nøje regnskab med indsamling af korn. Den siddende skriver stammer fra 2650-2500 f.Kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark