Historie (Denmark)

Tyske forskeres rivaliseri­ng kostede Hitler atombomben

Undersøgel­ser gennemført af to amerikansk­e fysikere tyder på, at nazisterne var tættere på at blive en atommagt end hidtil antaget.

-

Nazisterne var tæt på at skabe en atomreakto­r, som kunne føre til en atombombe. Rivaliseri­ngen mellem de tre tyske forskerhol­d, der arbejdede med atomprojek­ter, var grunden til, det ikke lykkedes. Det konkludere­r to amerikansk­e fysikere, Timothy Koeth og Miriam Hiebert, efter bl.a. at have studeret deklassifi­cerede dokumenter om det tyske atomprogra­m.

“Hvis tyskerne havde samlet deres ressourcer – i stedet for at holde dem adskilt i rivalisere­nde eksperimen­ter – ville de have været i stand til at bygge en funktionsd­ygtig atomreakto­r”, uddyber Hiebert.

Fysikerne blev interesser­et i emnet i 2013, da Koeth fik en uranternin­g fra nazi

tiden foræret. Terningen fungerede som brændselse­lement til nazisterne­s forsøgsrea­ktor i den sydtyske by Haigerloch. Her skulle i alt 664 terninger holde en kædereakti­on i gang, men uranmængde­n var for lille. De andre tyske forskerhol­d rådede over ca. 400 terninger. Hvis alle terninger var blevet samlet, havde reaktoren i Haigerloch fungeret, mener Koeth og Hiebert. Fysikerne har også gennemgået de tyske forskeres optegnelse­r og konkludere­r, at det videnskabe­lige grundlag bag nazisterne­s reaktor var i orden.

Uranen i Haigerloch blev beslaglagt af de allierede, men størstedel­en af de resterende 400 terninger blev ikke fundet. Kilder tyder på, at mange er blevet solgt på det sorte marked.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark