Historie (Denmark)

Her begyndte Spaniens guldalder

Sevilla var i mere end 200 år centrum for Spaniens import af guld og sølv fra Amerika. Guldflåder­ne gjorde byen til landets mest velhavende.

- Historie 16 · 2019

Folk, som i begyndelse­n af 1500-tallet gik tur på havnen i Sevilla i det sydlige Spanien, kunne opleve et højst usædvanlig­t skue. Fra skibe ankommet fra den nye verden på den anden side af Atlanterha­vet bar søfolk forunderli­ge sager: Højrøde chilipebre, tomater, kartofler, piggede ananas og duftende kakaobønne­r. Madvarerne var så sære, at spanierne ikke vidste, om de skulle spise dem eller bruge dem som pynt.

Størst opmærksomh­ed tiltrak lastens store kister sig imidlertid. De tunge trækasser var nemlig fyldt med guld, sølv og ædle sten – alt sammen i mængder, som ingen før havde set eller forestille­t sig.

Eventyret begyndte 11 år tidligere, da den italiensk-fødte søfarer Christoffe­r Columbus i sin søgen efter søvejen til Indien anløb Amerika. Opdagelses­rejsende, missionære­r og lykkeridde­re fulgte i Columbus’ kølvand og udforskede det ukendte kontinent, som viste sig at bugne af ædle metaller.

Spanierne holdt sig ikke tilbage, men plyndrede uden skrupler guldbarrer og fint forarbejde­de kunstgenst­ande fra de indfødte, som de brutalt nedkæmpede.

Da de forarbejde­de ædelmetall­er slap op, sendte spanierne de indfødte i minerne. Her knoklede arbejderne sig til døde, så spanierne kunne sende endnu flere værdier med guldflåder­ne til Sevilla.

Floden beskyttede handlen

Byen var et naturligt valg som indskibnin­gshavn. Sevillas placering – omkring 80 km inde i landet ad floden Guadalquiv­ir – sikrede nemlig, at værdierne var godt beskyttet både på den sidste del af rejsen, og når de kom i land. Købmænd havde da også i århundrede­r brugt havnen til handel med både nær og fjern.

Da Sevilla i 1503 fik kongeligt monopol på handlen med Amerika, blomstrede havnen og byen som aldrig før.

Bystyret i den dybt katolske by besluttede at bruge en del af indtægten på den nye katedral, som allerede var under opførelse. Sevillas katedral, som stod færdig i 1528, er endnu i dag verdens største gotiske kirkebygni­ng.

Befolkning­en voksede

Fra katedralen opsteg mange fromme bønner for guldflåder­nes sikkerhed på rejsen, men kirken blev brugt til andet end gudsdyrkel­se. Byens voksende skare af købmænd samledes ved dens port for højlydt at diskutere handelsanl­iggender.

Uroen fik præsterne til at klage til bystyret. For at sætte en stopper for uvæsenet opførte kong Filip 2. en storslået ny bygning til købmændene. Huset, Casa Lonja de Mercaderes, kom til at danne

rammen om både købmændene­s møder og administra­tionen af handlen.

Imens voksede befolkning­en hastigt fra 50.000 indbyggere i 1530 til 150.000 i 1588. Sevilla var nu ikke blot Spaniens rigeste by, men også den største.

Sevilla blev imidlertid offer for sin egen succes. Den voksende handel vede rummeliger­e skibe, og de nye f jer var for store til at sejle gen Guadalquiv­ir. Fra omkring 1680 a hovedparte­n af transporte­rne fra Am ka i stedet kystbyen Cádiz.

Guldflåder­ne sejlede i 1790 for s gang. Spanien havde da formøblet standen på krige i Europa og kunne længere bekoste trafikken over Atlan Sevillas forbindels­e med havet be dog: Byen har siden 2. verdenskri­g godt på skibsbygge­ri og er nu desude populært udflugtsmå­l for turister, de kommer med krydstogts­kib til Cádiz

 ?? K C O T S R E TT U H S ?? for sine Sevilla er kendt og historiske bygninger festivaler. mange kulturelle
K C O T S R E TT U H S for sine Sevilla er kendt og historiske bygninger festivaler. mange kulturelle
 ?? ALONSO SÁNCHEZ COELLO ?? Guldskiben­e krydsede Atlanten i konvojer, som ofte talte over 50 fartøjer.
ALONSO SÁNCHEZ COELLO Guldskiben­e krydsede Atlanten i konvojer, som ofte talte over 50 fartøjer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark