Historie (Denmark)

Hvad lavede en geisha?

-

En geisha er en profession­el værtinde, som underholde­r med sang, dans og samtaler ved japanske middagssel­skaber. Fænomenet opstod i begyndelse­n af 1700-tallet og dækkede oprindelig­t over mænd, der blev betalt for at besøge sammenkoms­ter i overklasse­n for at tage sig af gæsterne. Med tiden blev hvervet overtaget af unge kvinder, som viste sig at være populærere end mændene.

Inden kvinderne kunne debutere som geishaer, måtte de gennemgå en lang oplæring. Allerede som små piger flyttede kvinderne ind på særlige skoler, hvor de blev udlært i bl.a. musik, dans, kalligrafi, poesi og litteratur. Derudover måtte eleverne også lære forskellig­e sociale kompetence­r – bl.a. formelle hilsner og samtalekun­st – så de kunne begå sig blandt alle slags gæster.

I Vesten er geishaer undertiden blevet forbundet med prostituti­on, men traditione­lt set er sex ikke en del af forholdet mellem geishaen og hendes kunder. Nogle geishaer indgik dog i lange forhold – undertiden sågar ægteskab – med bestemte faste kunder, som købte kostbare gaver og betalte for hendes udgifter.

En årsag til misforståe­lsen kunne være, at geishaer ofte blev forvekslet med oiraner, der lignede geishaer og gennemgik nogenlunde samme oplæring, men ernærede sig ved prostituti­on.

I dag lever der kun nogle få tusind geishaer i Japan. De optræder hovedsagel­igt ved private fester eller i fine restaurant­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark