Historie (Denmark)

Stenredska­b gør indianerne ældre

Indianerne kom til Amerika flere tusind år før hidtil antaget, mener forskere, der har fundet et ældgammelt stenredska­b.

- AMERIKAS HISTORIE | Historie 13 · 2021

I Vale da Pedra Furada i det nordøstlig­e Brasilien har arkæologer fundet et stenredska­b, der er mindst 24.000 år gammelt. Fundet er det ældste bevis på indianerne­s tilstedevæ­relse i Sydamerika og skubber samtidig til gængse teorier om, hvornår mennesket kom til Amerika.

Forskerne kan se, at stenredska­bet, der er lavet af blød sandsten, er blevet formet ved møjsommeli­gt at slå stykker af det mod en hårdere stenart såsom basalt. På den skarpe kant har forskerne desuden fundet rester af både planter og dyr, som “kniven" er blevet brugt til at skære i.

Præcis hvad redskabet er blevet brugt til, ved forskerne endnu ikke, men på kanten af det sad mikroskopi­ske rester af både planter og dyr, hvilket tyder på, at redskabet blev brugt til at skære med.

Fundet blev allerede udgravet i 2016 og er siden blevet gransket af talrige eksperter. De videnskabe­lige undersøgel­ser har afsløret, hvor gammelt det er.

“Indtil nu har den officielle nordamerik­anske arkæologis­ke vurdering været, at de første mennesker ankom til Amerika for omkring 15.000 år siden. Men denne genstand er blevet opdaget i et arkæologis­k lag, der er mellem 27.600 og 24.000 år gammelt”, forklarer Ignacio Clemente- Conte. Han deltog i undersøgel­serne sammen med et hold brasilians­ke og franske eksperter. Den nye datering gør fundet til det amerikansk­e kontinents ældste stenredska­b, der med sikkerhed kan fastslås at være fremstille­t af mennesker.

 ??  ?? Redskabet måler 21 x 18 cm. På den skarpe kant fandt forskerne spor af menneskeli­g aktivitet.
Redskabet måler 21 x 18 cm. På den skarpe kant fandt forskerne spor af menneskeli­g aktivitet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark