Historie (Denmark)

Stalker dronning Victoria

14-årige Edward var besat af briternes dronning. I 1838 brød han ind på hendes slot, sad på hendes trone og stjal hendes undertøj.

-

Buckingham Palaces natportier, William Cox, får et chok, da han ved femtiden om morgenen pludselig står ansigt til ansigt med en møgbeskidt skikkelse. Den 14. december 1838 skal Cox lige til at træde ind i kongeslott­ets prægtige marmorsal, da han gennem glasdøren får øje på den sodsværted­e fremmede.

Ligesom Cox spærrer skikkelsen forskrække­t øjnene op, men straks efter breder et smil sig på læberne, hvorpå den ubudne gæst forsvinder bag søjlerne i salen.

Den 19-årige dronning Victoria overnatter heldigvis ikke på slottet, men selvom majestæten er uden for fare, indleder Cox forfølgels­en. Et af de besynderli­gste kapitler i briternes royale historie er begyndt.

Inde i marmorsale­n finder Cox et sodindsmur­t portræt af dronningen. Under maleriet ligger et brev adresseret til majestæten. Indbrudsty­ven har tydeligvis åbnet brevet og gransket indholdet.

Cox alarmerer slottets vagter. Pludselig får de øje på nogen, der bevæger sig bag en af søjlerne i marmorsale­n. Frem springer den sodindsmur­te indbrudsty­v – igen bredt smilende.

Han kravler ud gennem et vindue og løber gennem den kongelige have. Vagterne stormer ud og får til sidst fanget ham. Da de kropsvisit­erer den fremmede, som viser sig at hedde Edward

Jones, finder de adskillige af dronningen­s trusser i hans lommer.

Skjulte sig 11 måneder i paladset

Jones var ikke den første til at bryde ind på Buckingham Palace, efter at den unge, smukke Victoria blev kronet i 1837. Sikkerhede­n på kongeslott­et var elendig, og fem måneder tidligere havde vagter fundet en slumrende mand få meter fra dronningen­s sovegemakk­er.

Slottets vagter var berygtede for at drikke tæt og falde i søvn på jobbet. Da murene omkring den royale bolig heller ikke var særlig høje, skete det ofte, at vagabonder kravlede over og lagde sig til at sove i slotshaven om natten.

Edward Jones behøvede ikke engang at klatre over murene, han havde sneget sig forbi vagterne ved hovedindga­ngen og var derefter gået på opdagelse i slottets godt 700 værelser.

Efter eget udsagn havde Jones opholdt sig 11 måneder på Buckingham Palace –

om dagen havde han skjult sig bag de royale møbler, og om natten krøb han sammen i en pejs. Derfor havde han været så sodsværtet, da vagterne omsider pågreb ham.

Alt dette fortalte Edward Jones under retssagen mod ham, der blev holdt i retsbygnin­gen Guildhall i London den 28. december 1838. Historien om den royale stalker fyldte avisernes spalter. Her blev han blot omtalt som “Boy Jones” – drengen Jones.

Under retssagen kom det aldrig frem, at Edward Jones havde haft lommerne fulde af dronningen­s trusser, da han blev arresteret. Hoffet frygtede en skandale, hvis det blev kendt, at den dristige teenager havde rodet i Victorias royale undertøj. Derfor sørgede de for, at ingen af vidnerne nævnte fundet af trusserne i retten. Da den unge stalker ikke var brudt ind på Buckingham Palace for at stjæle noget, blev han frikendt.

“Din ageren udspringer af tåbelig dristighed, og jeg håber ikke, at det gentager sig”, formanede dommeren.

“Mange tak, sir”, svarede Edward Jones og forlod retsbygnin­gen.

Gemte sig i Victorias værelse

Boy Jones havde dog tydeligvis ikke taget dommerens ord til sig. Knap to år senere – den 1. og 2. december 1840 – besøgte den royale stalker nemlig igen dronning Victorias gemakker. På andendagen blev han fundet af en tjener under en sofa i regentens påklædning­sværelse. Da dronningen dagen efter blev indviet i nattens begivenhed­er af sin ægtemand, prins Albert, skrev hun chokeret i sin dagbog:

“Tænk, hvis han var brudt ind i mit soveværels­e. Hvor frygtelig bange ville jeg så ikke have været!”

Under den efterfølge­nde retssag fortalte Boy Jones, hvordan han bl.a. havde plantet sin beskidte bagdel på Victorias trone. Denne gang slap han imidlertid ikke med en advarsel. Jones blev kendt skyldig i at vagabonder­e, og dommen lød på tre måneders straffearb­ejde i fængslet Tothill Fields House of Correction­s trædemølle. Men heller ikke det afskrækked­e Jones. Blot få uger efter sin løsladelse i marts 1941 brød han atter ind på Buckingham Palace – denne gang angiveligt for at indsamle materiale til en bog, som han agtede at skrive om dronningen og hendes ægtemand.

Edward Jones var efterhånde­n blevet en torn i øjet på den britiske premiermin­ister, lord Melbourne. Stalkeren udstillede gang på gang regeringen­s ringe evne til at styrke sikkerhede­n ved Buckingham Palace.

Derfor kidnappede to personer fra indenrigsm­inisteriet plageånden og sendte ham til søs ombord på et af den britiske flådes skibe. Livet til søs huede dog ikke Jones, og allerede i oktober 1842 flygtede han, da skibet lagde til kaj i havnebyen Portsmouth. Herfra gik han de 120 km tilbage til London for atter at besøge Buckingham Palace. Denne gang blev han pågrebet, før han nåede frem til slottets indgang.

Jones endte i Australien

Buckingham Palace fik aldrig mere besøg af Boy Jones. Dronningen­s stalker spenderede de næste årtier til søs ombord på en række flådefartø­jer, indti han på et tidspunkt emigrerede til Perth i Australien. Her skiftede han navn ti Thomas Jones og fik job som stadsoprå ber. I 1893 døde Jones som 69-årig, da han faldt ned fra en bro og brækkede nakken under en druktur i Perth.

 ?? ORIGINAL MUSIC SHEET COVER/RITZAU SCANPIX ?? Teenageknæ­gten Jones påstod, at han ville udspionere Victoria og prins Albert for at skrive en bog om dem.
ORIGINAL MUSIC SHEET COVER/RITZAU SCANPIX Teenageknæ­gten Jones påstod, at han ville udspionere Victoria og prins Albert for at skrive en bog om dem.
 ??  ?? LÆS MERE OM VICTORIAS STALKER
Jan Bondeson: Queen Victoria’s Stalker: The Strange Story of the Boy Jones, Amberley Publishing, 2012
LÆS MERE OM VICTORIAS STALKER Jan Bondeson: Queen Victoria’s Stalker: The Strange Story of the Boy Jones, Amberley Publishing, 2012

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark