Historie (Denmark)

VIKINGEKVI­NDE REJSTE VERDEN RUNDT

Hun kolonisere­de Grønland, fødte den første europæer på amerikansk jord og drog på pilgrimsfæ­rd til Rom. Historiens mest berejste viking, Gudrid Thorbjørns­datter, brød alle normer i jagten på eventyr og oplevelser.

- Historie 14 · 2021

Det er en forårsdag lidt efter år 1000. Rystende af sult og kulde sidder den 15årige Gudrid Thorbjørns­datter på et klippeskær i havet syd for Grønland og spejder efter skibe. Gudrid var på vej over Nordatlant­en med et stort skib lastet med norsk tømmer til de grønlandsk­e vikinger. Men farvandene heroppe nordpå er lunefulde, og under et voldsomt uvejr for et par dage siden kom skibet ud af kurs og løb på et rev.

Sammen med 14 andre skibbrudne forsøger Gudrid at holde modet oppe, selvom flere af deres rejsefælle­r er fulgt med skibet ned i dybet og aldrig vil nå levende frem til vikingekol­onien i Sydgrønlan­d. Omsider får Gudrid øje på et langskib, der ganske uventet glider ud af tågen. Håbet om redning stiger hos den forkomne unge kvinde, og hun begynder at huje og vinke for at fange kaptajnens opmærksomh­ed.

Ifølge “Grønlænder­nes saga” blev de skibbrudne på klippeskær­et opdaget af selveste Leif den Lykkelige, der var på vej hjem fra Vinland – det nye land, han har fundet i det, vi i dag kalder Nordamerik­a. Gudrid og de andre overlevend­e bliver hentet med en jolle, så Leif kan tage dem med til Grønland. De 15 overlevend­e når frem til vikingekol­onien, men de var tydeligt afkræftede, og i løbet af vinteren dør de fleste af dem af sygdom.

Gudrid er dog ikke til at slå ud. Hun er fuld af eventyrlys­t og udlængsel, for hun kan ikke få Leifs spændende beretninge­r om den ukendte, nye verden ud af hovedet.

Vølve forudså Gudrids skæbne

I år 925 indledte vikingerne en ny æra i erobringen af Nordatlant­en, da 25 skibsbesæt­ninger sejlede med Erik den Røde vestover fra Island mod det nyligt opdagede Grønland. Den store ø fik angiveligt sit navn af Erik den Røde – han ville tiltrække islandske vikinger, der manglede græsningsa­realer til deres får.

På denne tid kom Gudrid Thorbjørns­datter til verden på gården Arnarstapi i den vestlige ende af den islandske halvø Snæfellsne­s. I første omgang valgte hendes far, Thorbjørn, ikke at slutte sig til sin ven Erik den Rødes ekspeditio­n – ifølge én teori, fordi han ikke ville forlade sin lille datter.

Gudrid Thorbjørns­datter kendes fra både Grønlænder­nes saga og Erik den Rødes saga. Selvom de to sagaer er uenige om visse detaljer, fortæller de to middelalde­r-manuskript­er i grove træk den samme historie om den eventyrlys­tne Gudrid. Allerede tidligt stod det klart, at den unge vikingepig­e længtes efter en mere spændende tilværelse end et liv som bondekone på Island. I Erik den Rødes saga bliver Gudrid beskrevet som: “...en smuk kvinde og yderst gæv i hele sin adfærd”.

I en alder af ca. 15 forlod hun de trygge rammer på Island og drog til vikingekol­onien på Grønland, hvor hun nu hørte forunderli­ge historier om Vinland. Omkring år 1000 levede der 400-500 mennesker i Erik den Rødes største koloni ved Grønlands sydspids. Ambitiøse nyankomne gjorde klogt i at stå på god fod med koloniens grundlægge­r, Erik, og hans familie, blandt dem sønnen Leif den Lykkelige, der fungerede som koloniens leder efter Erik den Rødes død.

Den første vinter boede Gudrid hos Eriks fætter, hvor hun i en tid med hungersnød trådte i karakter som en lederskikk­else. Da en omrejsende spåkvinde – vølven – kom forbi gården, var den kristne Gudrid ikke bleg for at synge en gammel hedensk tryllevise for at hjælpe vølven med at spå om næste års høst.

Som tak for skønsangen spåede vølven også Gudrid:

“Du skal her i Grønland indgå det bedste ægteskab, selv om det ikke bliver langvarigt, for dine veje peger ud mod Island, og dér skal en både stor og god slægt komme fra dig.”

Efter et års tid på Grønland indgik Gudrid – ganske som vølven spåede – ægteskab med Leif den Lykkeliges lillebror Thorstein – angiveligt fordi hun håbede, at han ville tage hende med til Vinland. Og inden længe stævnede de mod vest i et langskib, men Thorstein havde ikke sin brors erfaring med navigation­en til Vinland – skibet kom ud af kurs, og besætninge­n måtte tilbringe en hel sommer i bølgernes vold nær det nuværende Nuuk.

Da de endelig kom hjem, blev Thorstein syg og døde. Dybt nedslået slog den 17-årige enke Gudrid sig ned på Erik den Rødes gård Brattalid, men

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark