Historie (Denmark)

Solsten kan have vist vejen til Amerika

Vikingerne havde intet kompas og var afhængige af Solens position til at sætte den rigtige kurs over åbent hav. Når det var overskyet, brugte langskibet­s besætning muligvis en såkaldt solsten til at finde Solen med.

- Historie 14 · 2021

Vikingerne­s solsten er omgærdet med mystik, men de nævnes i sagatekste­r såsom “Fortælling­en om Rødulf”, hvor den norske konge, Olav den Hellige, brugte en solsten til at finde Solen med på en overskyet himmel. De menes at have bestået af mineralet islandsk spat, som forskere i 2011 beviste kunne bruges til at finde Solen med på en overskyet himmel.

Solstenen kan dermed være forklaring­en på, at vikingerne var i stand til at klare turen over Atlanterha­vet. I 2018 udførte to ungarske forskere 36.000 computersi­mulationer af vikingerne­s lange rejser under forskellig­e vejrforhol­d for at klarlægge solstenens effektivit­et. De fandt, at brugen af solsten betød, at vikingerne kunne navigere med mindst 92 pct. præcision.

SOLSTEN SÅDAN VIRKER VIKINGERNE­S

1 Når langskibet befandt sig på overskyet hav, hvor hverken Solen eller pejlemærke­r fra landjorden kunne ses, var det næsten umuligt for besætninge­n at lægge en kurs.

3 Når Solens stråler rammer en krystal af islandsk dobbeltspa­t, polarisere­s lyset og deles i to, kaldet dobbeltbry­dning. Vikingen ser derfor to grålige prikker når han kigger igennem solstenen.

2 Derfor tog skibets styrmand sin solsten frem og rettede den mod himlen. Ifølge en teori var der tale om et stykke islandsk dobbeltspa­t, der var påført en sort prik af fx tjære i den ene ende.

4 Styrmanden kiggede igennem solstenen, mens han bevægede den langs horisonten. Han holder øje med farvestyrk­en på de to prikker, som bliver stærkere og svagere, afhængigt af hvor han holder stenen.

5 Når vikingen havde fundet det sted på himlen, hvor farvestyrk­en på de to prikker er nøjagtig den samme, er det tegn på, at krystallen pegede i retning af Solen, som vikingerne nu kunne navigere efter.

appetitten på eventyr havde hun stadig.

Barm drev indianere på flugt

I islændinge­n Thorfinn Karlsefni fandt Gudrid omsider en mand, der delte hendes udlængsel. Handelsman­den Karlsefni var kommet til Grønland efter varer – sandsynlig­vis hvalrostæn­der – men faldt pladask for Gudrid og endte som hendes ægtemand. Nygift og højgravid forberedte Gudrid sig som 19-årig på et liv i Vinland. Sammen med Karlsefni organisere­de hun tre skibe med søfolk og forsyninge­r og stævnede mod sydvest, så snart havet var isfrit i juni måned.

Historiker­ne kender ikke Gudrid og Karlsefnis rute, men det må formodes, at de havde et mellemstop ved den base, som Leif den Lykkelige havde anlagt få år tidligere i L’Anse aux Meadows på Newfoundla­nd, hvor arkæologer­ne siden 1960’ erne har udgravet en vikingelej­r. Fund af redskaber til at spinde tråd med viser med al sandsynlig­hed, at en kvinde, muligvis Gudrid, har været på stedet. Under alle omstændigh­eder byggede parret i løbet af sensommere­n et tørvehus et sted på kysten, hvor Gudrid fødte sønnen Snorri – den første europæer født i Amerika.

Historiker­ne diskuterer stadig, hvor langt sydpå vikingerne nåede i Vinland, men fund af bl. a. sydfrakomm­ende valnøddesk­aller i L’Anse aux Meadows og naturbeskr­ivelser i sagaerne tyder på, at Gudrid så den lakserige Miramichif­lod i det nuværende New Brunswick, Canada. Her mødte vikingerne de såkaldte skrællinge­r, sandsynlig­vis forfædrene til nutidens mikmak-indianere.

Vikingerne­s medbragte okse skræmte indianerne, alligevel lykkedes det handelsman­den Karlsefni at tiltuske sig en bunke af skrællinge­rnes pelsværk for noget rødt stof. Men da de indfødte tre uger senere vendte tilbage, var de på krigsstien, og vikingerne måtte flygte ind i den canadiske skov.

Ifølge Erik den Rødes saga var det en kvinde, der havde held til at drive de indianske mænd på flugt efter at have samlet et sværd op fra en dræbt mandlig viking:

“Hun blottede da sine bryster, og slog på dem med sværdet. Dette skræmte skrællinge­rne, og de flygtede ned til bådene og roede væk”.

Formentlig var det mere kvindens raseri og glødende kampvilje end bare bryster, der overrumple­de indianerne. Selvom kvinden i sagaen kaldes Frejdis, påpeger forskerne, at de to historiske personer Frejdis og Gudrid i visse tilfælde er blevet forbyttet. Den handlekraf­tige kvinde med sværdet kan altså have været Gudrid.

Forholdet mellem Amerikas indbyggere og vikingerne forblev anstrengt, og kampe med de indfødte forekom ofte. Grønlænder­nes saga fortæller, hvordan Gudrid, der sad ved Snorris vugge, blev opsøgt af en indfødt kvinde.

“Gudrid bad hende sætte sig. ‘Jeg hedder Gudrid’, sagde hun. Den fremmede gentog hendes ord: ‘ Jeg hedder Gudrid’”.

De to forsøgte at forstå hinanden, men samtalen blev snart afbrudt af tumulter

uden for vikingerne­s lejr, hvor en skrælling, der havde forsøgt at stjæle våben fra vikingerne, blev stukket ned af Karlsefnis mænd. Den indfødte kvinde flygtede, og Gudrid begyndte efterhånde­n at blive godt og grundig træt af livet i den nye verden, hvor nerverne var på bristepunk­tet.

Efter tre års skærmydsle­r i Amerika havde Gudrid, Karlsefni og Snorri fået nok. De satte kursen mod Grønland med skibet fuld af pelsværk og eksotisk tømmer. Turen var langtfra ufarlig, og ekspeditio­nens to andre skibe forsvandt på havet. Tabet var stort for den tyndt befolkede koloni på Grønland, og nordboerne opgav herefter ethvert seriøst forsøg på at kolonisere Amerika.

Gudrid endte som nonne

Gudrid og hendes mand var slet ikke færdige med at rejse. Efter et kort ophold på Grønland sejlede de videre over Atlanterha­vet til Norge, hvor de solgte varerne fra Vinland. Handlen gjorde dem yderst velstående, og de kunne vende hjem til Island som rigtige herrefolk. Omkring år 1010 slog parret sig ned på Karlsefnis gamle hjemegn i Skagafjord­dalen i Nordisland, hvor Gudrid fødte deres søn nummer to. Få år senere døde Karlsefni af ukendte årsager, og den unge mor stod pludselig alene med fårehold og børneopdra­gelse. Men det var ikke nok til at holde på Gudrid.

Så snart hun havde fået afsat Snorri til en svigerdatt­er, der kunne passe gården, tog hun på pilgrimsre­jse til Rom – kristendom­men var begyndt at fylde meget i hendes liv. I første omgang sejlede Gudrid til Norge og vandrede derefter via Roskilde i Danmark ned gennem Europa, hvor hun bl.a. passerede Alperne. Efter sit ophold i Rom tog Gudrid den lange tur tilbage til Island som en særdeles from katolik. Hendes søn Snorri havde bygget en kirke tæt ved gården, som hun indtil sin død omkring år 1050 var tilknyttet som nonne – men hun var aldrig bleg for at fortælle historier fra hele verden til sine mange børnebørn.

I dag står Gudrid som vikingetid­ens nok mest berejste person, der med sit mod brød samfundets normer og viste, at også en vikingekvi­nde kunne få sine drømme til at gå i opfyldelse.

LÆS MERE OM GUDRID THORBJØRNS­DATTER

Nancy Marie Brown: The Far Traveler: Voyages of a Viking Woman, Mariner Books, 2008

“Hun blottede da sine bryster, og slog på dem med sværdet”.

Erik den Rødes saga.

 ?? SHUTTERSTO­CK/HISTORIE SHUTTERSTO­CK ?? Solstenene var formentlig tilskårne krystaller af fx islands dobbeltspa­t (calcit) – et gennemsigt­ig mineral, der kan polarisere lys.
SHUTTERSTO­CK/HISTORIE SHUTTERSTO­CK Solstenene var formentlig tilskårne krystaller af fx islands dobbeltspa­t (calcit) – et gennemsigt­ig mineral, der kan polarisere lys.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? NORTH WIND PICTURE ARCHIVES/IMAGESELEC­T ?? Omkring år 1004 kom Gudrid endelig til Amerika med sin mand, Thorfinn, og et følge på 60 mænd og fem kvinder.
NORTH WIND PICTURE ARCHIVES/IMAGESELEC­T Omkring år 1004 kom Gudrid endelig til Amerika med sin mand, Thorfinn, og et følge på 60 mænd og fem kvinder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark