Historie (Denmark)

Benhård jernlady delte vandene

Margaret Thatcher forandrede Storbritan­nien i 1980’erne med sin kontante og kompromisl­øse politik. I dag står premiermin­isteren tilbage som en af de mest markante og polarisere­nde politikere i det 20. århundrede.

-

JretJeg ville have foretrukke­t jern, men bronze går an”. Sådan sagde Marga

Thatcher, da det britiske underhus i 2007 opstillede en statue af hende. Og en statue af jern havde selvfølgel­ig også været passende for den tidligere britiske premiermin­ister, der fik navnet “Jernladyen” for sin benhårde ledelsesst­il op gennem 1980’erne. Under sin regeringst­id gennemført­e Margaret Thatcher en hård økonomisk genopretni­ngspolitik. Hun gik i kamp mod alt fra EU og IRA til fagforenin­gerne og startede sågar en regulær krig med Argentina efter besættelse­n af Falklandsø­erne. Margaret Thatcher var nærmest politisk bevidst fra det øjeblik, hun blev født den 13. oktober 1925 i Grantham, Lincolnshi­re. Faren, Alfred, var politisk aktiv og tog sin datter med, når han gik på valg som oldermand og byrådsmedl­em. “Politik var i mit blod”, fortalte Margaret Thatcher senere om sin opvækst. Før Margaret Thatchers politiske karriere fik vind i sejlene, tog hun i 1943 en lille detour, da hun begyndte at studere kemi på Somerville College i Oxford. Hun dimittered­e fire år senere og kastede sig dernæst over jurastudie­rne. I december 1951 blev Margaret Thatcher gift med forretning­smanden Denis Thatcher, og to år senere fødte hun tvillinger­ne Mark og Carol. Margaret Thatcher blev valgt ind i Underhuset i 1959, da hun vandt det konservati­ve mandat i Finchley, Nordlondon. I 1971 blev hun uddannelse­s- og videnskabs­minister i den konservati­ve regering, og i 1975 blev hun valgt som formand for Det Konservati­ve Parti.

Krise udløste jordskreds­sejr

Margaret Thatcher blev premiermin­ister i 1979. Hendes sejr kom efter et årti med

 ?? NARA ?? I 1981 poserer Margaret Thatcher sammen med sin nære allierede og ven, præsidente­n for Amerikas Forenede Stater, Ronald Reagan.
NARA I 1981 poserer Margaret Thatcher sammen med sin nære allierede og ven, præsidente­n for Amerikas Forenede Stater, Ronald Reagan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark