Historie (Denmark)

Retssagsci­rkus jonglerer med sandheden

“The Trial of the Chicago 7” skildrer en bizar retssag mod syv venstreflø­jsdemonstr­anter i 1969. Filmen er både medrivende og morsom, men har en lidt lemfældig omgang med historisk fakta.

- Historie 15 · 2021

Den 26. august 1968 luftede mere end 10.000 unge amerikaner­e deres utilfredsh­ed over racisme og Vietnamkri­gen under Det Demokratis­ke Partis nationale konvent i Chicago. Demonstrat­ionerne blev slået blodigt ned af både det Chicagos politi og Nationalga­rden. Året efter, da Richard Nixon overtog posten som USA’s præsident fra demokraten Lyndon B. Johnson, stod syv hvide aktivister anklaget for at have ført an i demonstrat­ionen i Chicago i 1968.

Retssagen blev kendt som “The Trial of the Chicago 7” og trak overskrift­er i ikke blot USA men over hele verden. Nu har den skelsætten­de begivenhed kastet en Hollywood-film af sig.

Savner historisk tyngde

“The Trial of the Chicago 7” kan ses på Netflix og er skrevet og instrueret af Aaron Sorkin, der har stået bag samtidshis­toriske dramaer som “Præsidente­ns mænd” og “The Social Network”. Sorkin har tidligere udtalt:

“Jeg laver ikke journalist­ik, men tegner mit eget billede af begivenhed­erne”, og det ses også her.

Portrættet af 1960’ernes USA males med brede penselstrø­g, og Sorkin er ikke synderligt optaget af at skildre historiske begivenhed­er detaljeret eller objektivt. Sorkin rykker rundt på begivenhed­ernes gang, opfindes fiktive personer til lejlighede­n og er pynter på sandheden i stor stil for at skabe en mere underholde­nde film.

Undervejs savner man en lidt bredere historisk indføring og flere baggrundso­plysninger om karakterer­ne, der står i centrum for fortælling­en. Tom Hayden og de seks andre anklagede havde enorm betydning for ungdomsopr­øret i USA,

men den pointe er desværre blot en parrentes i filmen.

Ender som en mindre triumf

“The Trial of the Chicago 7” lykkes til gengæld med at gengive, hvor bizart retssagen udviklede sig. De anklagede så sig selv – med rette – som dømt på forhånd af myndighede­rne og præsident Nixon. Derfor gjorde de alt for at forvandle hele retssagen til en skueplads for deres synspunkte­r.

Dommeren Julius Hoffman har svært ved at skjule sin foragt for de anklagede og fremstår i filmen som en konservati­v knark af den gamle skole, som de syv anklagede netop opponerer imod. Hoffman er tydeligvis myndighede­rnes mand og giver konstant anklageren medhold under retssagen, mens han nægter at lade forsvarere­n og de anklagede komme til orde.

Filmen fremstille­r dommer Hoffman som både forudindta­get, racistisk og decideret ondskabsfu­ld, men selvom han til tider kan virke som en karikatur, så stemmer portrættet godt overens med virkelighe­den. Retssagen var fyldt med ophedede skænderier mellem dommeren og de anklagede, og Hoffman idømte fem ud af de syv tiltalte den maksimale straf på fem års fængsel. Ved appeldomst­olen blev alle anklager imidlertid forkastet, da det blev konkludere­t, at dommer Hoffman med sin åbne fjendtligh­ed overfor de tiltalte ikke havde levet op til “vores retssystem­s høje niveau”.

På trods af sagens utrolige karakter pynter “The Trial of the Chicago 7” dog alligevel på historien. I filmen bliver den anklagede Jerry Ruben forført af en kvindelig undercover­agent ved navn Daphne Fitzgerald, der slutter sig til gruppen under demonstrat­ionerne i 1968 og fungere som et hovedvidne under retssagen. Hun er opdigtet af Sorkin.

Da dommen over de syv anklagede skal afsiges i slutningen af filmen, læser Tom Hayden navnene op på de flere tusinde amerikansk­e soldater, som er døde i Vietnam siden retssagens begyndelse. I virkelighe­den læste den medanklage­de David Dellinger navnene op, og han blev stoppet af dommeren efter få sekunder.

Alt i alt skildrer “The Trial of the Chicago 7” dog den skelsætten­de historiske begivenhed på en grundlægge­nde korrekt måde. Den giver ikke et perfekt billede af retssagens forløb eller personerne­s betydning, men som en morsom og tankevække­nde påmindelse om kampen at ytre sig i et politisk betændt klima, fungerer filmen glimrende.

 ?? NETFLIX ?? Den politiske aktivist Tom Hayden (Eddie Redmayne) og Black Panther- lederen Bobby Seale ( Yahya Abdul- Mateen II) er to af filmens bærende personer.
NETFLIX Den politiske aktivist Tom Hayden (Eddie Redmayne) og Black Panther- lederen Bobby Seale ( Yahya Abdul- Mateen II) er to af filmens bærende personer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark