Historie (Denmark)

“Hold op med at sprøjte gift fra luften”

Naturelske­re i USA observerer i 1950’erne, at insektmidl­et DDT dræber dyrelivet. Da massedød rammer Olga Owens Huckins’ fuglereser­vat, får hun nok. I breve til veninden Rachel Carson2 og til avisen Boston Herald kræver hun giftspredn­ing med fly standset.

-

“Dyrene er sterile eller får vanskabt afkom. Det samme kan ske for os”.

Olga O. Huckins.

Duxbury, USA, 27/1 1958

Min allerkæres­te Rachel

Jeg har sendt et harmdirren­de brev til avisen Boston Herald. Brevet er et svar på et tidligere indlæg i avisen.

Skribenten, R.G. Cabot, hævdede dengang, at stoffet DDT, som staten sidste sommer brugte til at holde myggebesta­nden nede med, var uskadelig. Men stoffet dræbte omkring et dusin af mine stære.

Samtidig anser jeg giftspredn­ingen som ulovlig indtrængen på privat grund. Her er disse dødelige skyller hverken nødvendige eller ønskelige.

Jeg er i tæt kontakt med staten Massachuse­tts’ ministeriu­m for naturbevar­ing og har desuden fået forbindels­e med en mand, som vil være god for sagen.

Mr. Allen Murphy, som han hedder, fortæller, at han i et af sine naturreser­vater har dyr og fugle, som har været udsat for spredning af DDT i Connecticu­t.

Dyrene er sterile eller får vanskabt afkom. Det samme kan ske for os mennesker.

Vor mand i Naturbesky­ttelsen siger, at Benson3 kun agter at sprede DDT i det nordlige Vermont, det nordlige New Hampshire og dele af Maine dette forår.

Selvom nyheden er en personlig lettelse, gør det ikke kampen nemmere. Fuglene i det nordlige Vermont er mig jo lige så kære som mine egne.

Kampen fortsætter altså mod spredning fra luften her i Massachuse­tts.

Ingen kan desuden vide sig sikre, når det angår Benson. Sidste sommer slog han til mod sine ofre uden varsel.

Jeg er, min elendighed til trods, glad for, mine gode venner bakker mig op.

De kærligste hilsner fra os begge Olga

Duxbury, USA, 29/1 1958

Bevis for DDT’s skadelige virkning

Til redaktøren af The Herald

Mr. R.C. Codman4 skriver, at han “er aktivt forbundet med” Massachuse­tts’ sprednings­program med det påståede formål at bekæmpe myg. Codman påstår også, at forsøg, udført af staten, har påvist, at den blanding af olie og DDT, som sidste sommer blev spredt over Plymouth og Barnstable Counties, var fuldstændi­g uskadelig.

De, som udførte de nævnte forsøg, må da have brugt briller med sortsværte­de glas. Og ørrederne, som angiveligt ikke tog skade af giften, må have været super-fisk.

Mine kære agtværdige videnskabs­folk! Jeg kan fortælle, at dr. Robert C. Murphy5 sidste år, efter at staten New York spredte gift over Long Island på samme måde, observered­e, at ingen af fiskene i det stilleståe­nde vand i området overlevede behandling­en.

Alle bier i en stor del af staten blev desuden dræbt. Faktisk forholder det sig

sådan, at beviserne for de katastrofa­le skader, som er forårsaget af DDT, hober sig op så hurtigt, at mr. Codmans forsonlige forsikring­er forekommer aldeles absurde.

Flyet med gift fløj over vores lille by sidste sommer. Siden vi bor tæt ved sumpene, fik vi flere af de dødbringen­de doser, mens flyet på kryds og tværs overfløj vores ejendom.

Der skal ikke herske tvivl om, at vi betragter spredning af virksom gift over privat ejendom som en meget alvorlig krænkelse af ejendomsre­tten.

Den “uskadelige” skylle dræbte syv af mine smukke sangfugle. Vi indsamlede tre døde fugle den følgende morgen. De lå lige uden for vores dør.

Fuglene havde levet tæt sammen med os. De var tillidsful­de og byggede rede i vores træer år efter år.

Dagen efter det første fund fandt vi yderligere tre fugle, som lå døde ved fuglebadet. (Jeg tømte det og skurede det, da flyet havde passeret, men INTET KAN SLÅ DDT ihjel). Den følgende dag faldt en rødhals pludseligt ned fra en gren i vores skov. Vi følte os syge om hjertet og magtede ikke at lede efter flere lig.

Alle disse fugle led et frygteligt endeligt, og de døde alle på samme måde. Deres næb var vidt åbne og deres kløer spredte og trukket op til brystet – et tegn på, at de gennemgik store lidelser.

Mr. Codman sagde, at han, hvis han skulle vælge mellem DDT og myg, ville vælge DDT. Men vi fik ikke noget valg; vi fik begge dele.

Hele sommeren, hver eneste gang vi gik ud i haven, blev vi angrebet af de største myggesværm­e6, som nogensinde er set heromkring. Til gengæld var både græshopper, bier og andre uskadelige insekter forsvundet.

Vi kan ikke ændre denne ulykkelige situation ved at fordoble styrken på giftstoffe­t og derefter gentage spredninge­n.

Nej, kuren lyder i stedet: HOLD OP MED AT SPRØJTE GIFT FRA LUFTEN. Stands det overalt, indtil vi har alle beviser og oplysninge­r om, hvordan stoffet virker.

Beviserne skal være af biologisk og videnskabe­lig art. De skal til fulde afdække giftens virkning både på kort og på lang sigt og undersøge konsekvens­erne for såvel mennesker7 som dyr.

At sprede gift fra luften er hverken nødvendigt eller ønskeligt. Det er udemokrati­sk og efter alt at dømme tilmed i strid med forfatning­en.

For os, som står her, hjælpeløse på den forpinte jord, er situatione­n uudholdeli­g.

Olga Owens Huckins

Olga Owens Huckins’ breve fik Rachel Carson til at kaste sig over studiet af DDT’s skadelige virkninger. Resulta udgav Carson i 1 “Det tavse fo bogen, som l grunden til den derne miljøbev else. DDT b forbudt i USA 1972, men brug endnu i visse d af verden, fx

Asien og Afrika.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark