Historie (Denmark)

Havstrøm bevarede guanoen

En særlig havstrøm medfører et rigt fugleliv på Chincha- øerne, og i det ekstremt tørre klima skyller regn ikke fugleklatt­erne væk.

-

Den tyske biolog og naturforsk­er Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt (1769-1859) foretog fra 1799 til 1804 en lang opdagelses­rejse i Sydamerika.

Han beskrev og katalogise­rede et stort antal dyre- og plantearte­r og påviste, at der er kontakt mellem den venezuelan­ske flod Orinoco og Amazonflod­en. Og så lagde han navn til havstrømme­n langs stillehavs­kysten. Humboldtst­rømmen, som den i dag hedder, har stor betydning for guanoforek­omsterne på de peruviansk­e øer.

Den fører koldt vand fra Antarktis op langs kysten, og ved Ækvator drejer den mod vest, hvor vandet langsomt bliver varmere. Den kølige strøm giver ideelle betingelse­r for et rigt fiskeliv. Det er et af klodens rigeste økosysteme­r, og 18-20 pct. af verdens fiskefangs­t stammer herfra. Af samme grund er kysten hjem for millioner af havfugle, der lever i store kolonier på øerne.

Andre steder skyller regn fuglenes ekskrement­er bort. Men på øerne betyder den kølige havstrøm, at skydannels­en er minimal, og de skyer, som forekommer, afgiver først nedbør, når Andesbjerg­ene længere inde i landet tvinger dem i vejret. På øerne ud for Perus kyst falder der derimod ingen regn, og guanoen bliver liggende i århundrede­r.

Humboldt besøgte Chincha- øerne i 1802 og tog guano-prøver med sig hjem. Han noterede sig også navnet “guano”, der på inkaernes sprog, quechua, betyder fugleklat. Efter at have undersøgt Humboldts prøver skrev den engelske kemiker sir Humphry Davy i 1813, at guanoen “ifølge sin sammensætn­ing må formodes at være særdeles righoldig gødning”.

 ?? ?? Alexander von Humboldt lagde navn til den havstrøm, som giver fuglene på Chincha- øerne ideelle livsbeting­elser.
Alexander von Humboldt lagde navn til den havstrøm, som giver fuglene på Chincha- øerne ideelle livsbeting­elser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark