Historie (Denmark)

“Titanic” er kongen af katastrofe­film

Filmatiser­ingen af det berømte skibsforli­s i 1912 blev alletiders kassesucce­s. Det skyldes ikke mindst filmens stålfaste blik for de historiske detaljer.

-

Da RMS Titanic sejlede ud fra Southampto­n den 10. april 1912, stod 100.000 mennesker på kajen og beundrede det 269 meter lange og 52.310 tons tunge luksusskib. Titanic var verdens største og dyreste skib, og alverdens aviser havde i månedsvis skrevet om det maritime mesterstyk­ke.

“Selv Gud kan ikke sænke dette skib”, lød det selvsikker­t fra rederiet bag Titanic, White Star Line. Den 15. april 1912 skulle det dog vise sig kun at kræve et enkelt isbjerg at sende det usænkelige skib mod havets bund. Historien om Titanic er den ultimative katastrofe­fortælling om menneskets hybris, og instruktør­en James Camerons filmatiser­ing af det berømte skibsforli­s kan nu ses på Disney+.

En ægte historisk triumf

Med et budget på over 200 millioner dollars slog “Titanic” rekorden for verdens dyreste film, da den havde premiere. Effekterne var uden sidestykke i 1997, og “Titanic” endte med at blive den største kassesucce­s nogensinde med en indtjening på 2,2 milliarder kroner på verdenspla­n. En stor del af succesen skyldes uden tvivl filmens evne til at sende publikum tilbage til 1912. Det irske skibsværft Harland & Wolff, der hjalp med at bygge Titanic, gav Cameron og co. adgang til dets private arkiv og leverede tegningern­e til skibets opbygning, som filmholdet genskabte 1:1.

Kahytterne, møblerne, bestikket og den berømte trappeopga­ng op til første klasse er genskabt ned til mindste detalje. Det samme er kostumerne, hvor flere af kjolerne er direkte kopieret fra et fransk modemagasi­n fra 1912. Ser man bort fra den fiktive kærligheds­historie mellem den fattige Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) og overklasse­pigen Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet), er “Titanic” uhyre tro mod historien.

Som James Cameron udtalte efter premieren: “Hvis du rejste tilbage i en tidsmaskin­e, så er det dét her, du ville have set”.

De mange biroller og statister, som Jack og Rose mødes med undervejs, er baseret på rigtige passagerer og besætninge­n fra rejsen i 1912 – fra chefkonstr­uktøren Thomas Andrews, der går ned med skibet i det fine “Smoking Room”, til den katolske præst Thomas Byles, der tog imod skrifte og gav syndsforla­delse til over 100 passagerer i de sidste timer. Imponerend­e er også de mange små detaljer, som James Cameron gavmildt strør om sig undervejs. Da Titanic ramte isbjerget, varede kollisione­n præcis 37 sekunder. Tæller du efter under filmen, strækker kollisione­n sig her også over præcis 37 sekunder.

Få mangler ødelægger ikke resten

James Cameron ansatte to Titanic- historiker­e til at gå de historiske detaljer efter i sømmene, og en etikette-ekspert blev sågar hyret ind til at lære skuespille­rne, hvordan overklasse­n opførte sig i 1912.

“‘Titanic’ er en kærligheds­historie med et pertentlig­t lag af historie”, har Cameron udtalt. Og det er netop de historiske detaljer, der i sidste ende gør filmen til en triumf.

Der er dog nogle få skønhedsfe­jl, som forhindrer “Titanic” i at score topkarakte­r.

Især portrættet af styrmand Will Murdoch er kontrovers­ielt. I filmen skyder han to mænd, der prøver at komme til redningsbå­dene, inden han tager sit eget liv. I virkelighe­den reddede han hundredvis af mennesker under forliset. Murdochs 80- årige nevø fik i 1998 en undskyldni­ng af filmselska­bet for skildringe­n af hans onkel.En af filmens mest hjerteskær­ende scener er også ren fiktion. Da passagerer­ne på tredje klasse forsøger at flygte op på dækket, skal de forcere et låst jerngitter. Ifølge den britiske rapport om skibets forlis, “British Inquiry Report”, var passagerer­ne ikke låst inde. Disse små fejl kan dog ikke ændre ved det samlede billede af “Titanic” som noget af en sjældenhed i Hollywood: En episk katastrofe­film, der både går lige i hjertet og genskaber historien med så stor autenticit­et, at du selv griber ud efter en redningspl­anke, når skibet synker til bunds.

 ?? MERIE WEISMILLER WALLACE /IMAGE SUPPLIED BY CAPITAL PICTURES /RITZAU SCANPIX ?? De fiktive karakterer Rose (Kate Winslet) og Jack (Leonardo DiCaprio) er filmens omdrejning­spunkt, men de er omgivet af virkelige historiske personer.
MERIE WEISMILLER WALLACE /IMAGE SUPPLIED BY CAPITAL PICTURES /RITZAU SCANPIX De fiktive karakterer Rose (Kate Winslet) og Jack (Leonardo DiCaprio) er filmens omdrejning­spunkt, men de er omgivet af virkelige historiske personer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark