Historie (Denmark)

Racelove diskrimine­rede sorte i årtier

I 1948 indførte det hvide mindretal i Sydafrika en række love om raceadskil­lelse kendt som apartheid. Apartheid blev afskaffet i 1990, og fire år senere blev den mest fremtræden­de anti-apartheidf­orkæmper, Nelson Mandela, valgt som Sydafrikas første sorte

-

Apartheid er en betegnelse for de raceadskil­lelseslove, som blev indført af den hvide minoritet i Sydafrika fra 1948 og frem til 1994. Apartheid betyder “adskillels­e” på afrikaans – det sprog, som efterkomme­rne af de første hollandske bosættere i Sydafrika talte i landet.

Den racistiske ideologi skulle gennem diskrimine­rende love sikre, at den hvide race fik den suveræne magt i landet og svingede taktstokke­n ene og alene, når det kom til at lede samfundet. Som en unavngiven minister i regeringen angiveligt skulle have formuleret det i 1978: “Hvis vores politik skal føres til den logiske konklusion, vil der ikke være en eneste sort mand med sydafrikan­sk statsborge­rskab i vort land”. For Sydafrikas sorte befolkning kom apartheid dog ikke som en tyv om natten. Det racistiske styre var kulminatio­nen på århundrede­rs undertrykk­else anført af den hvide mand.

Apartheid var inspireret af nazismen Holland kolonisere­de Sydafrika i 1652 og trælbandt eller myrdede store dele af den oprindelig­e befolkning. I de efterfølge­nde årtier bosatte tusindvis af hollændere sig i Sydafrika. Hollændern­e gik under navnet “boere” i Sydafrika. Omkring 60 % af Sydafrikas hvide befolkning i dag nedstammer fra boerne.

I starten af 1800-tallet oprettede Storbritan­nien sin egen koloni i Cape Town. Briterne afskaffede slaveriet i 1834 og indgik handelsaft­aler med den indfødte befolkning. Dette huede ikke de hollandske boere, der havde en stærk slavetradi­tion og ingen interesser­e i at overgive nogen magt til den sorte befolkning. For at adskille sig fra de nytilkomne britiske kolonister begyndte boerne at kalde sig “afrikaaner­e” – en betegnelse, som stadig hænger ved i dag.

Efter nederlaget til Storbritan­nien i Bo-

Demonstrat­ion endte i massakre

Apartheid var grundlægge­nde legalisere­t racediskri­minering. Systemet forhindred­e sorte i at bo i områder med overvejend­e hvide indbyggere. Sorte var desuden forhindret ved lov i at gifte sig med hvide, og de måtte ikke spise, drikke eller bade de samme steder som Sydafrikas hvide befolkning. I 1950’erne gik de sorte på barrikader­ne anført af landets ældste sorte politiske parti, African National Congress (ANC). De boykottede hvide forretning­er, strejkede fra arbejde og gennemført­e ikkevoldel­ige demonstrat­ioner.

Ønsket om reformer blev mødt med brutalitet fra staten og politiet. Demonstran­ter blev tæsket og smidt i fængsel. I 1960 dræbte Sydafrikas hvide politi 69 sorte mænd, kvinder og børn, der demonstrer­ede mod apartheid i byen Sharpevill­e. Med massakren begyndte den internatio­nale kritik af apartheid, som kun tog til de kommende årtier.

Blandt demonstran­terne i Sharpevill­e var Nelson Mandela, der var én af de fremmeste ledere af ANC. Efter massakren i Sharpevill­e ændrede Nelson Mandela taktik fra ikke-voldelige protester til voldelig sabotage mod regimet.

Som Nelson Mandela selv formulered­e det: “Det vilde bæsts angreb kan ikke afværges med bare næver”.

I 1962 blev den 44-årige Nelson Mandela arresteret og idømt fem års fængsel for sabotage ved Sydafrikas højesteret. Tre år senere blev dommen omstødt til livsvarigt fængsel. Fængslinge­n af Nelson Mandela vakte stor internatio­nal opmærksomh­ed, og protestern­e mod Sydafrikas apartheid-styre tog til i styrke verden over. I 1973 fordømte FN officielt apartheid-styret.

Apartheids onde ånd spøger stadig

Apartheid blev officielt afskaffet i 1991, men forhandlin­gerne startede allerede i 1990. Den 1. februar 1990 annullered­e Sydafrikas sidste hvide præsident, F.W. de Klerk, forbuddet mod ANC og benådede Nelson Mandela betingelse­sløst. Fire år senere, den 10. maj 1994, vandt Nelson Mandela som leder af ANC præsidentv­alget i 1994 og blev Sydafrikas første sorte præsident. Han var 75 år gammel.

Selvom apartheid blev afskaffet for 30 år siden, er der dog stadig stor forskel på sorte og hvide i Sydafrika. Da apartheid blev afskaffet, skulle 30 procent af de hvides jordbesidd­elser fx føres tilbage til de sorte. I dag er mindre end 10 procent fordelt ud til det sorte flertal. Fattigdomm­en er stadig primært et problem for den sorte befolkning i landet, og i 2018 erklærede Verdensban­ken Sydafrika for verdens mest ulige land.

“Det vilde bæsts angreb kan ikke afværges med bare næver”

Nelson Mandela om apartheid-styret

erkrigen (fra 1899 til 1902) overgav boerne sig til det britiske overherred­ømme. De efterfølge­nde år kom der en forsoning og en sammensmel­tning af de to hvide befolkning­sgrupper i Sydafrika. I 1910 vedtog Storbritan­nien i samråd med boerne en ny forfatning til Den Sydafrikan­ske Union, der efterlod den sorte befolkning med praktisk talt ingen parlamenta­risk indflydels­e.

I 1948 kom boerne til magten i Sydafrika, da deres parti, National Party, vandt valget. Boerne, der var blevet hjulpet af tyskerne under Boerkrigen, nærede en vis sympati for Nazi-tysklands raceteorie­r. Efter valgsejren indførte den nye regering i Sydafrika apartheid med et ikke så skjult anerkenden­de nik til det hedengangn­e naziregime.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark