Historie (Denmark)

Hvordan fungerer russernes TOS-1-våben?

-

Missiler, som kan laegge boligblokk­e i ruiner og suge luften ud af lungerne på fjendtlige soldater – russernes TOS-1 er et skraemmend­e effektivt og drabeligt våben.

Sidst i februar 2022 blev det russiske missilsyst­em TOS-1 spottet naer den russisk-ukrainske graense. TOS-1 består af en raketkaste­r, der er monteret på en kampvogn og kan affyre op mod 24 stk. 220-mm-missiler mod fjendtlige stillinger. Selve missilerne indeholder en tank med eksplosiv vaeske eller pulver. Efter affyringen blander en eksplosion vaesken eller pulveret med den omgivende luft og skaber en sky af eksplosive aerosoler, som spreder sig.

Dernaest følger detonation­en. Den giver et kraftigt overtryk, som når eksplosion­sgasserne afkøles efterfølge­s af et kraftigt undertryk, der absorberer al luften inden for en radius på op til 1,5 km. Resultatet bliver en bombe, som er omtrent dobbelt så kraftig som en konvention­el bombe og ødelaegger alt i sin naerhed. En person, som er inden for TOS-1’s nedslagszo­ne, vil enten braende ihjel eller lide en smertefuld død ved at

ved at få suget luften ud af lungerne og smadret organerne. TOS-1 er isaer et effektivt våben mod fjendtlige tropper, der barrikader­er sig i bunkere, kaeldre eller befaestede bygninger.

Pga. den smertefuld­e død, som våbnet kan medføre, fordømmer flere NGO’er brugen af TOS-1, som også er på Human Rights Watchs liste over forbudte våben.

TOS-1 blev oprindelig­t udviklet i Sovjetunio­nen til at angribe befaestede fjendtlige stillinger og letpansred­e køretøjer. Våbnet blev første gang taget i brug i 1988 under den sovjetiske invasion i Afghanista­n, og siden har den russiske haer også brugt det i fx Tjetjenien.

En fuld salve kan laegge boligblokk­e eller hele kvarterer i ruiner og ødelaegge skyttegrav­e, hvorefter russiske styrker i kampvogne kan rykke frem og tilintetgø­re enhver soldat, som måtte have overlevet angrebet.

 ?? ?? TOS-1-missiler affyres fra kampvogne og har en raekkevidd­e på omkring 6 km.
TOS-1-missiler affyres fra kampvogne og har en raekkevidd­e på omkring 6 km.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark