Historie (Denmark)

Hvordan opstod Ukraine som nation?

-

Den ukrainske stat blev bygget på ruinerne af borgerkrig og revolution, og gennem historien har flere forskellig­e folkeslag hersket over det område, der udgør nutidens Ukraine.

Da Ukraine blev selvstaend­igt i 1991 efter Sovjetunio­nens sammenbrud, håbede landets indbyggere, at det samtidig markerede afslutning­en på 1.200 år med gentagne invasioner og konstant uro.

Tilbage i det 9. århundrede var Ukraines hovedstad, Kyiv, centrum i Europas største stat, Kievriget. Det enorme rige strakte sig over det, vi i dag kender som Ukraine, Rusland og Belarus Hviderusla­nd, Efter at Kievriget blev invaderet af Den Gyldne Horde i det 12. århundrede, fulgte et utal af invasioner og aendringer af landegraen­serne. Først i begyndelse­n af 1900-tallet begyndte vor tids ukrainske folkeident­itet for alvor at forme sig, og i forbindels­e med den russiske revolution og afslutning­en på 1. verdenskri­g opstod en uafhaengig ukrainsk stat for første gang. Uafhaengig­heden blev dog kort, for i 1922 blev landet opslugt af Sovjetunio­nen.

Selvom ukrainerne håbede på det modsatte i 1991, giver landets turbulente historie stadig anledning til politiske spaendinge­r. Ukraines uafhaengig­hed har vaeret en torn i øjet på saerligt Ruslands praesident, Vladimir Putin, der flere gange har omtalt Rusland som “Ukraines moderland” og på den baggrund annektered­e den ukrainske halvø Krim i 2014. Det problemati­ske forhold mellem de to lande kulminered­e senest i februar 2022 med en russisk invasion af Ukraine.

Her brugte den russiske praesident Ukraines og Ruslands faelles historie som argument for at gå i krig, da han annoncered­e invasionen i en tale til nationen. Han omtalte Ukraine som en kunstig stat, der i virkelighe­den er en del af Rusland. “Det moderne Ukraine er helt og holdent blevet skabt af Rusland”, sagde han.

Den fortolknin­g var det meste af verden dog uenig i, og bl.a. EU og USA indførte derfor hårde økonomiske sanktioner mod Rusland som modsvar til Putins invasion.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark