Historie (Denmark)

Hvorfor er Rusland og Hviderusla­nd blevet bedste venner?

-

I to årtier har Vladimir Putin drømt om at gøre Hviderusla­nd til en del af Rusland. Men Putins hviderussi­ske rival og allierede har endnu ikke indfriet drømmen.

Mens det meste af verden har støttet Ukraine under Ruslands invasion af landet, har Vladimir Putin haft én urokkelig støtte: Den hviderussi­ske praesident, Aleksandr Lukasjenko.

Det taette forhold mellem de to lande går tilbage til 1990’erne, hvor Rusland og Hviderusla­nd (Belarus, red.) opstod fra ruinerne af Sovjetunio­nen. Rusland forsøgte at holde sammen på de tidligere Sovjet-republikke­r, men måtte se flere af dem forsvinde mod Vesten og NATO.

En af de få, som ikke forsvandt, var Hviderusla­nd. Isaer efter Lukasjenko­s tiltraeden som praesident i 1994 begyndte de to lande at knytte taette bånd og etablerede i 1996 Unionstate­n Rusland og Hviderusla­nd. Formålet var at integrere landene taettere sammen inden for bl.a. økonomi og sikkerheds­politik.

Forholdet mellem de to lande har dog ikke vaeret den rene idyl. Mens russerne gerne så Hviderusla­nd som

en del af den russiske føderation, har Lukasjenko skiftevis gjort tilnaermel­ser og afvist russerne for at pleje sine egne interesser.

Hviderusla­nd sender ca. 50 pct. af sine eksportvar­er til Rusland og modtager i stedet billig olie og gas.

Afhaengigt af de geopolitis­ke vinde har Lukasjenko i de senere år både erklaeret, “Vi er ikke russere – vi er hviderusse­re”, og at Rusland og Hviderusla­nd “kan forene sig i morgen uden problemer”.

Putin har på sin side flere gange sat Lukasjenko på plads ved at skrue op for energipris­erne og forbyde hviderussi­ske varer.

I øjeblikket er forholdet mellem de to lande igen lunt – formentlig fordi Putin sendte soldater til Hviderusla­nd for at holde Lukasjenko ved magten efter et kontrovers­ielt valg i 2020.

Som tak har Lukasjenko ladet den russiske haer passere igennem Hviderusla­nd for at invadere Ukraine.

 ?? ?? I de seneste to årtier har Lukasjenko og Putin skiftevis vaeret bedste venner og politiske rivaler.
I de seneste to årtier har Lukasjenko og Putin skiftevis vaeret bedste venner og politiske rivaler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark