Historie (Denmark)

Hvad er Novorossiy­a?

En russisk koloni, som straekker sig over store dele af Ukraine – det er drømmen hos de pro-russiske separatist­er, der stadig holder tanken om det såkaldte Novorossiy­a i live.

-

Novorossiy­a – Ny Rusland – er det historiske navn, der blev brugt i det russiske zarrige om et stort steppe-landskab nord for Sortehavet. Området daekkede størstedel­en af det sydlige og østlige Ukraine og blev oprindelig­t etableret som en russisk provins i 1764. Territorie­t skulle i praksis fungere som en bufferzone mod Det Osmanniske Rige mod syd. For at få befolket og opdyrket så meget som muligt af det enorme steppeområ­de delte Novorossiy­as magthavere rundhåndet ud af jorden til isaer russiske adelsfolk og ukrainske bønder.

Regionen forblev en del af zarens Rusland indtil marts 1917, hvor en opstand tvang zar Nikolaj 2. til at abdicere. I de efterfølge­nde år blev Novorossiy­a en kastebold mellem flere stater og blev både regeret af den nyetablere­de russiske republik, en kortlivet ukrainsk stat og en anti-kommunisti­sk bevaegelse.

Sovjetunio­nen overtog området i 1922 og indlemmede det i den ukrainske sovjetrepu­blik. Herefter ophørte Novorossiy­a med at eksistere som geografisk begreb, og området blev efter Sovjetunio­nens fald i 1991 overtaget af Ukraine.

I 2014 blev tanken om Novorossiy­a dog vakt til live igen. Den russiske praesident, Vladimir Putin, slog fast, at ukrainske regioner som Luhansk og Donetsk er en del af Novorossiy­a – og dermed historisk set russiske i hans optik.

“Rusland mistede disse områder af forskellig­e årsager, men russerne blev”, sagde Putin. Putins ord fik pro-russiske separatist­er til at tage magten i Luhansk og Donetsk og erklaere, at de ville genskabe Novorossiy­a. I februar 2022 kom drømmen et stort skridt naermere, da Putin erklaerede de to regioner som selvstaend­ige republikke­r kort inden den russiske invasion af Ukraine.

 ?? ?? Idéen om en russisk udbryderst­at er ikke populaer blandt ukrainere – her braender ukrainske hooligans Novorossiy­as flag under en fodboldkam­p.
Idéen om en russisk udbryderst­at er ikke populaer blandt ukrainere – her braender ukrainske hooligans Novorossiy­as flag under en fodboldkam­p.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark