Historie (Denmark)

Hvorfor er forsvar lettere end angreb i krig?

Angreb er langt mere opslidende end forsvar, og derfor skal en offensiv haer bruge flere soldater. Med taktisk snilde kan en langt mindre forsvarsha­er derfor vende krigslykke­n til sin fordel.

-

Når to haere drager i krig, kan et utal af faktorer afgøre udfaldet af konflikten, men en tommelfing­erregel blandt militaerst­rateger siger, at en angribende haer skal vaere mindst tre gange staerkere end en haer, der forsvarer sig, for at vinde krigen.

Årsagen er, at det ofte er langt mere fysisk, psykisk og moralsk kraevende at angribe end at forsvare sig.

Ifølge den berømte preussiske general og militaerte­oretiker Carl von Clausewitz (1780-1831) vil den offensive haers forsynings­linjer blive strakt ud, når haeren først traeder ind i fjendtlige landområde­r. Det betyder, at linjerne vil vaere sårbare for angreb, og at soldaterne skal bruge flere ressourcer på at levere forsyninge­r til frontlinje­n.

For den forsvarend­e part i krigen vil forsynings­linjerne derimod blive kortere og vaere relativt sikre, i takt med at tropperne falder tilbage og bevaeger sig igennem deres egne områder. Haeren

vil derfor bruge faerre kraefter. I landkrig vil kendskab til terraenet desuden vaere en afgørende fordel for forsvarern­e, der typisk bor i de områder, som de skal forsvare. De kender derfor til detaljer i terraenet, som kan vaere en taktisk fordel – bl.a. floder, bakker og bjerge.

Selvom forsvarern­e – ifølge Clausewitz – har en fordel i krig, kan en defensiv haer stadig optraede taktisk offensivt. I så fald skal soldaterne forsvare, indtil fjendens ressourcer er udtømt. Derefter kan forsvarern­e gå i offensiven og besejre den nedslidte fjende. Denne taktik blev med succes brugt af russerne under Napoleons felttog i Rusland i 1812, hvor russerne hele tiden trak sig tilbage og sled den franske haer ned, inden de gik til angreb og tog sejren.

På samme måde stod Den Røde Haer imod tyskernes fremstød under 2. verdenskri­g og slog effektivt tilbage, da de tyske forsynings­linjer brød sammen.

 ?? ?? Napoleon invaderede i 1812 Rusland med en styrke på omkring en halv million mand, men størstedel­en af den franske haer døde under felttoget.
Napoleon invaderede i 1812 Rusland med en styrke på omkring en halv million mand, men størstedel­en af den franske haer døde under felttoget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark