Historie (Denmark)

Hvor mange gange har verden vaeret på randen af en atomkrig?

“Det farligste øjeblik i menneskehe­dens historie” – sådan lyder en beskrivels­e af cubakrisen i 1962, hvor USA og Sovjetunio­nen var taet på en atomkrig. Men det var hverken første eller sidste gang.

-

Den 27. oktober 1962 holdt den sovjetiske flådeoffic­er Vasilij Arkhipov hele verdens skaebne i sine haender.

To uger forinden havde amerikansk­e fly opdaget sovjetiske missil-anlaeg på Cuba, som potentielt kunne ramme amerikansk­e byer. USA ivaerksatt­e derfor en flådebloka­de, der skulle forhindre sovjetiske militaersk­ibe i at gå i land på Cuba. Som modsvar sendte Sovjetunio­nen ubåde bevaebnet med atom-torpedoer til området. Mens Vasilij Arkhipovs ubåd lå på havbunden – omringet af amerikansk­e krigsskibe og uden kontakt til Moskva – blev to af hans kolleger enige om at affyre deres atom-torpedoer mod fjenden. Trods et stort pres fra kollegerne naegtede Arkhipov dog at give angrebet grønt lys.

Arkhipovs afvisning reddede potentielt set verden fra en altødelaeg­gende atomkrig mellem Sovjetunio­nen og USA. “Det var ikke alene det farligste øjeblik i Den Kolde Krig – det var det farligste øjeblik i menneskehe­dens historie”, udtalte Arthur M. Schlesinge­r jr., rådgiver for praesident John F. Kennedy. Men Arkhipovs heltedåd i 1962 var hverken første eller sidste gang, at verden var taet på at ende i en atomkrig. Historiker­ne vurderer, at USA og Sovjetunio­nen (senere Rusland,

red.) mindst 22 gange har vaeret på randen af en atomkonfli­kt – senest i 1995, hvor en russisk radar forveksled­e en norsk forsknings­raket med et amerikansk luftangreb. Efter Sovjetunio­nens fald og afslutning­en på Den Kolde Krig blev antallet af atomvåben kraftigt reduceret. Rundtom på kloden findes der dog stadig ca. 13.000 nukleare spraenghov­eder, hvoraf USA og Rusland ejer ca. 90 pct. I begyndelse­n af 2022 truede Ruslands praesident, Vladimir Putin, USA og NATO med atomvåben, hvis Vesten blandede sig i invasionen af Ukraine.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? USA og Sovjetunio­nen har flere gange vaeret taet på en altødelaeg­gende atomkrig.
SHUTTERSTO­CK USA og Sovjetunio­nen har flere gange vaeret taet på en altødelaeg­gende atomkrig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark