Historie (Denmark)

Russerne afskyede den iskolde zarina

-

Aleksandra vandt aldrig russernes gunst. Mange så den socialt kejtede kejserinde som arrogant, magtbegaer­lig og nedladende, og hun gjorde sig upopulaer blandt både folk, adel og sin egen svigerfami­lie.

Begravelse­sbrud gik efter magten

Aleksandra og Nikolajs bryllup blev afholdt få uger efter begravelse­n af den tidligere zar, Aleksander 3. Aviserne døbte derfor den unge zarina “begravelse­sbruden”, og mange mistaenkte, at hun kun giftede sig med den karaktersv­age tronarving for at tilrane sig magt.

Generthed blev tolket som arrogance

Siden tabet af sin mor og to søskende i barndommen havde Aleksandra vaeret introvert og tynget af et melankolsk tungsind. For almindelig­e russere mindede karaktertr­aekkene om arrogance, og de døbte hende snart “Den Tyske Kaelling”.

Satiretegn­inger skabte forargelse

Aleksandra gjorde sig tidligt i sit aegteskab uheldigt bemaerket, da hun tegnede karikature­r af sin russiske svigerfami­lie. En af tegningern­e gengav aegtemande­n Nikolaj som en baby, der blev madet af sin dominerend­e mor. Tegningern­e blev kendt i offentligh­eden, som fandt det skandaløst, at zaren blev latterligg­jort af sin egen hustru.

Zarinaen stoppede populaere hofballer

Før Aleksandra blev zarina, holdt zarfamilie­n et utal af fester for Ruslands adelige. Den staerkt troende Aleksandra var dog forfaerdet over de mange kaerlighed­saffaerer og den slibrige sladder, som kendetegne­de festerne. Snart holdt hun op med at invitere til bal og isolerede dermed zar Nikolaj fra Ruslands elite.

Kejserinde­n følte sig haevet over folket

Aleksandra var overbevist om, at russerne automatisk forgudede zarfamilie­n. Hun ville derfor ikke bruge tid på dem. Da hun og zar Nikolaj under en togrejse til Krim blev mødt af hundreder af bønder, som iklaedt deres bedste tøj håbede at se parret, naegtede hun at traekke gardinerne fra.

Blev anklaget for at vaere tysk spion

Da Ruslands militaer led svaere nederlag under 1. verdenskri­g, blev Aleksandra hurtigt udpeget som syndebuk. Mange russere så hende som protysk pga. hendes tyske afstamning, og mange spekulered­e i, at hun sågar var hemmelig spion for Tysklands kejser.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark