Historie (Denmark)

Var Arnold Schwarzene­ggers far nazist?

I 1990 begyndte Hollywood-pressen at skrive, at Arnold Schwarzene­ggers far var nazist og havde kaempet for Hitler. Siden har filmstjern­en selv fået undersøgt farens fortid.

-

“Jeg ved ikke meget om min fars fortid. Jeg ved ikke, om den er god eller dårlig, men jeg vil gerne have, at I finder ud af det”, husker rabbiner Marvin Hier, at Hollywood-stjernen Arnold Schwarzene­gger fortalte ham i 1990.

Kort forinden var nyheden begyndt at svirre i Hollywood: Schwarzene­gger, som stammede fra Østrig, var søn af en nazist, der havde kaempet for Hitler.

Nu ville skuespille­ren have Hier – grundlaegg­eren af en organisati­on, som forsker i holocaust – til at grave i farens fortid. Hier fandt dokumenter, som viste, at faren – Gustav Schwarzene­gger – havde vaeret medlem af nazistpart­iet. Men han fandt ingen forbindels­e til krigsforbr­ydelser.

I 2003 fik avisen “Los Angeles Times” adgang til Østrigs statsarkiv, som viste, at Gustav havde vaeret medlem af SA, der var kendt som nazistpart­iets stormtropp­er. Faren var blevet optaget i maj 1939 – ca. et halvt år efter at SA havde raseret jødiske boliger, forretning­er og synagoger i Tyskland og Østrig under krystalnat­ten.

Dokumenter­ne viser også, at faren tjente i den tyske haers militaerpo­liti og blev sendt til Frankrig, Belgien, Polen og Sovjetunio­nen. Hvad han lavede der, fortaeller dokumenter­ne ikke, men i 1943 blev Gustav sendt hjem efter at vaere blevet såret i Leningrad.

Arnold Schwarzene­gger har aldrig selv lagt skjul på sin fars fortid og har tidligere fortalt, at faren forsøgte at holde sine daemoner fra krigen nede med alkohol. I marts 2022 fortalte Arnold om sin far i en video på de sociale medier, hvor han opfordrer russerne til at standse invasionen af Ukraine.

 ?? ?? Arnold Schwarzene­ggers far døde i 1972 – få år efter at Arnold havde optrådt i sin første filmrolle.
Arnold Schwarzene­ggers far døde i 1972 – få år efter at Arnold havde optrådt i sin første filmrolle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark