Historie (Denmark)

Hvorfor kalder Putin ukrainerne for nazister?

-

Ukraines regering er “nynazistis­k”, har Vladimir Putin udtalt. Koblingen mellem ukrainere og nazister kan virke maerkvaerd­ig, men den russiske praesident har en hemmelig dagsorden, mener eksperter. Ukraines regering er “åbenlyst nynazistis­k”, “pro-nazistisk” og kontroller­et af “små nazister”.

Ordene tilhører den russiske praesident, Vladimir Putin, som både før og under den russiske invasion af Ukraine flere gange har sammenlign­et ukrainerne med nazister og erklaeret, at målet med invasionen er at “de-nazificere” Ukraine. Putins udfald kan virke ulogisk, fordi Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, har jødisk baggrund og i efteråret 2021 underskrev en lov, som skal bekaempe antisemiti­sme.

Ifølge flere eksperter bruger Putin bevidst ordet nazist for at udnytte russernes underligge­nde traume fra 2. verdenskri­g til at retfaerdig­gøre sit angreb på Ukraine. Ved at Putin fremstille­r ukrainerne som nazister, bliver invasionen fremstille­t som en fortsaette­lse af Ruslands kamp mod det onde. På den måde håber Putin formentlig på, at han kan forvandle russernes stolthed over sejren i 2. verdenskri­g til opbakning af hans invasion i Ukraine.

“Denne retorik er faktuelt forkert, moralsk frastødend­e og dybt anstødelig over for mindet om nazismens millioner af ofre og de, der bravt kaempede imod nazismen”, har omkring 150 førende forskere i folkedrab og nazisme skrevet i et åbent brev som en reaktion på Putins ord.

Forskerne understreg­er, at Ukraine som andre lande også har ultranatio­nalistiske og højreorien­terede grupper, men “intet af dette retfaerdig­gør den russiske aggression og den voldsomme fejlkarakt­erisering af Ukraine”, udtaler forskerne.

 ?? ?? Nogle få ukrainere samarbejde­de med nazisterne under 2. verdenskri­g, mens ca. 5 mio. ukrainere drog i krig mod tyskerne.
Nogle få ukrainere samarbejde­de med nazisterne under 2. verdenskri­g, mens ca. 5 mio. ukrainere drog i krig mod tyskerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark