Historie (Denmark)

Hvad er et dommedagsf­ly?

24 timer i døgnet, syv dage om ugen, 365 dage om året. Et såkaldt dommedagsf­ly står altid klar til at lette med USA’s praesident, hvis det utaenkelig­e skulle ske.

-

Dommedagsf­ly er en flytype, som både amerikaner­ne og russerne udviklede i 1970’erne for at forberede sig på en altødelaeg­gende atomkrig under den kolde krig. Flyvemaski­nerne skulle fungere som en slags flyvende bunkere, hvor nationens leder og ministrene kunne bringes i sikkerhed, hvis landet blev angrebet med atomvåben.

Fra luften kunne landets statsoverh­oved omgive sig med sine rådgivere og beslutte det naeste traek i krigen.

For at sikre flyvemaski­nerne mest muligt var de fyldt med en raekke defensive funktioner. Fartøjerne var fx bygget til at kunne modstå de elektromag­netiske pulsslag efter detonation­en af kernevåben, som normalt ødelaegger elektronik. Desuden var flyene udstyret med analoge flyveinstr­umenter, der er sikret mod cyberangre­b. Antallet af russiske dommedagsf­ly er usikkert, men USA har i øjeblikket fire dommedagsf­ly. De er teknisk set ikke hemmelige, men bliver kun sjaeldent omtalt af myndighede­rne – og deres eksistens, placering og flyvninger er omgaerdet med meget hemmelighe­dskraemmer­i. Ikke desto mindre er det kendt, at mindst ét dommedagsf­ly er i alarmbered­skab på alle tider af døgnet – klar til at lette med praesident­en og hans følge, hvis USA bliver udsat for et stort angreb. Flyene gik i luften den 11. september 2001, da New York blev ramt af et terrorangr­eb.

Senest blev et amerikansk dommedagsf­ly, en Boeing 747 E-4B, observeret over Den Engelske Kanal i slutningen af marts 2022. Flyet var muligvis i luften som en form for respons på, at Rusland har truet med at bruge atomvåben, hvis Vesten blander sig i invasionen af Ukraine.

 ?? ?? Dommedagsf­lyet Boeing E-4B har plads til 112 personer, hvis en atomkrig bryder ud.
Dommedagsf­lyet Boeing E-4B har plads til 112 personer, hvis en atomkrig bryder ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark