Historie (Denmark)

Hvordan opstod amerikansk fodbold?

Muskuløse mænd, der jordede hinanden på en græsmark – amerikansk fodbold begyndte som en vild og brutal sport, men er siden blevet tæmmet og forvandlet til en af verdens mest populære sportsgren­e.

-

Den første kamp i amerikansk fodbold (football) blev spillet den 6. november 1869 mellem to hold fra universite­terne Rutgers og Princeton. Datidens football var dog langt fra den sportsgren, som bliver spillet i dag.

Da spillerne løb rundt på banen i 1869, mindede football mest af alt om en obskur blanding af rugby og europæisk fodbold. Hvert hold havde 25 spillere, der alle tromlede rundt efter en rund bold, som de kun måtte sparke og slå til.

I de efterfølge­nde år tog flere universite­ter football til sig, men spillede med hver deres regler, og ofte bestemte hjemmehold­et, hvordan kampen skulle afvikles – fx om spillerne måtte løbe med bolden i hænderne.

Et stort skridt mod vor tids football blev taget i 1880, da Walter Camp fra Yale University – i dag kendt som amerikansk fodbolds fader – fik gennemført en række regelændri­nger.

De nye regler tillod bl.a. kun 11 spillere på banen ad gangen og introducer­ede det karakteris­tiske snap, som i dag indleder spilsekven­ser i football. Kort efter blev også et nyt pointsyste­m indført, og dermed var football i praksis en helt anden sport end rugby og fodbold.

I 1922 blev den nationale football-liga (NFL) dannet, og dermed blev football ikke kun spillet på universite­terne, men også på profession­elle hold rundtom i USA. I 1960’erne var football blevet den mest populære sport i USA, og succesen nåede nye højder, da Super Bowl, den årlige mesterskab­skamp, blev indført i 1967. I dag er Super Bowl en af verdens største sportsbegi­venheder og bliver på globale seertal kun overgået årligt af Champions League-finalen i fodbold.

 ?? ?? Football var en særdeles brutal sport i sine spæde dage og førte til mange skader og dødsfald – i 1905 omkom 19 spillere.
Football var en særdeles brutal sport i sine spæde dage og førte til mange skader og dødsfald – i 1905 omkom 19 spillere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark