Historie (Denmark)

Hvem opfandt det første sociale medie?

I 1997 slog hjemmeside­n SixDegrees.com dørene op til en ny, digital tidsalder. Men det skulle snart vise sig, at tiden endnu ikke var moden til sociale medier.

-

Den første sociale medie-platform efter vor tids standarder blev grundlagt af amerikaner­en Andrew Weinreich. Han skabte mediet Six Degrees, hvis hjemmeside gik i luften i maj 1997.

Six Degrees gav brugerne mulighed for at oprette profiler, blive venner med andre brugere, sende beskeder til deres venner og blogge om deres liv. Siden var indledning­svis en succes og fik omkring 3,5 mio. registrere­de brugere i sin mest populære periode.

Selvom Six Degrees blev forholdsvi­s populær, satte den teknologis­ke udvikling dog sine begrænsnin­ger. Sidst i 1990’erne var adgangen til internette­t stadig begrænset – primært fordi internetad­gang kostede mange penge. Aktivitete­n blandt brugerne på Six Degrees var derfor sparsom.

Ifølge Weinreich var det også en stor ulempe, at digitale kameraer og mobiltelef­oner endnu ikke var slået igennem, og at deling af billeder og videoer ikke var særlig udbredt. Sidst, men ikke mindst, var markedet for online annoncerin­g endnu ikke moden. De mange teknologis­ke benspænd betød i sidste ende, at Six Degrees ikke kunne omsætte sin popularite­t til penge.

Heldigvis for Weinreich solgte han i december 1999 sit banebryden­de, men konkurstru­ede, sociale medie for 125 mio. dollar til en medievirks­omhed. Den nye ejer formåede dog heller ikke at tjene penge på Six Degrees og lukkede siden allerede året efter, da den såkaldte IT- boble sprang.

Ved lukningen af siden i 2000 fastslog Andrew Weinreich, at manglen på økonomisk succes skyldtes, at Six Degrees var forud for sin tid.

“Vi var for tidligt ude. Timing er altafgøren­de”, sagde Weinreich.

 ?? ?? Sociale medier har stjålet vores opmærksomh­ed siden 1997.
Sociale medier har stjålet vores opmærksomh­ed siden 1997.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark