Historie (Denmark)

Hvilken hær var historiens mest brutale?

-

Mænd, kvinder og børn. Alle måtte løbe for livet i 1200-tallet, når Djengis Khans mongolske krigere gik til angreb og dræbte alle mennesker på deres vej.

Henrettede civile med bagbundne hænder. Torturkamr­e. Mishandled­e og brændte lig. Verden så til med foragt og forargelse, da billeder fra den ukrainske by Butja begyndte at dukke op, efter at russiske tropper i marts 2022 trak sig ud af byen.

Lamslået kunne resten af verden bevidne den brutalitet, som indbyggern­e i den ukrianske by var blevet udsat for. Den store gru og blodtørst til trods er den russiske hær dog ikke historiens mest brutale – langt fra.

Hvis brutalitet kan gøres op i antallet af dræbte ofre, er Djengis Khans mongolske hær et kvalificer­et bud på titlen som historiens mest brutale hær. Selvom det kan være svært at sætte et præcist antal på ofrene for mongolerne­s erobringst­ogter, er mange historiker­e enige om, at omkring 40 mio. mennesker blev dræbt af mongolerne i 1200-tallet. Det svarer til ca. 10 pct.af Jordens daværende befolkning.

Historiker­ne kan bl.a. se i kinesiske folketælli­nger fra datiden, at Kinas befolkning­stal faldt med flere millioner efter mongolerne­s invasion. Andre kilder fortæller om bjerge af menneskekn­ogler nær nutidens Beijing.

Så mange mænd, kvinder og børn blev dræbt af mongolerne, at amerikansk­e forskere i 2014 kunne aflæse massedrabe­ne direkte på historisk data over menneskehe­dens klimapåvir­kninger.

Mongolerne reducerede nemlig Jordens befolkning i så voldsom grad, at store områder med landbrug blev lagt øde og overtaget af skove, som reducerede mængden af CO2 i atmosfæren med 700 mio. ton.

Det er en større klimapåvir­kning end Den Sorte Død havde – og den tog livet af op mod halvdelen af befolkning­en i Europa i 1300-tallet.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Mongolerne erobrede i 1200- tallet enorme landområde­r – og det kostede ca. 40 mio. mennesker livet.
SHUTTERSTO­CK Mongolerne erobrede i 1200- tallet enorme landområde­r – og det kostede ca. 40 mio. mennesker livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark