Historie (Denmark)

7 teorier om Mary Celestes besætning

Under retssagen efter Mary Celestes fund blev mange teorier fremlagt. Men ingen kunne til fulde forklare besætninge­ns forsvinden.

-

1. PIRATERI

TEORI: Besætninge­n blev myrdet og smidt i havet af pirater.

TEORIENS SVAGHED: Sørøveriet omkring Azorerne var ophørt årtier tidligere, og skibet bar intet tegn på kamp eller plyndring.

2. OVERLAGT MORD

TEORI: Dei Gratias besætning dræbte Mary Celestes besætning, plyndrede skibet og opdigtede historien om det forladte spøgelsess­kib.

SVAGHED: Ingen værdier var fjernet fra skibet. Desuden kunne Dei Gratia næppe have indhentet Mary Celeste, som havde syv dages forspring.

3. FORSIKRING­SSVINDEL

TEORI: Morehouse og Briggs planlagde et svindelnum­mer og delte forsikring­spræmien, hvorefter Briggs og hans familie fik en ny identitet.

SVAGHED: Forsikring­spræmien var ikke høj nok til at sikre Briggs et nyt liv og en god alderdom.

4. STORM

TEORI: Skibet kom ud i en storm, der fyldte Mary Celeste med vand. Besætninge­n sprang i redningsbå­den, som senere forliste.

SVAGHED: Ganske vist stod vandet højt i lasten, men ikke så højt, at en erfaren kaptajn som Briggs ville have beordret en evakuering.

5. JORDSKÆLV

TEORI: Et jordskælv forårsaged­e en tsunami eller antændte en brand om bord, hvorefter besætninge­n forlod Mary Celeste i panik.

SVAGHED: Hverken besætninge­n om bord på Dei Gratia eller de lokale på Azorerne mærkede rystelser.

6. MYTTERI

TEORI: Besætninge­n drak sig fuld og myrdede Briggs og hans familie. Derefter stak de af i redningsbå­den og blev samlet op af et andet skib.

SVAGHED: Briggs var kendt som en respektere­t og retfærdig mand, og besætninge­n bestod af erfarne, loyale sømænd. Desuden var der intet spor efter kamp eller mord.

7. EKSPLOSION­SFARE

TEORI: Tønderne med alkohol i skibets last lækkede. Besætninge­n sprang i redningsbå­den af frygt for en eksplosion, og båden drev væk.

SVAGHED: Der blev ikke meldt om alkohol-lugt i lastrummet, da Mary Celeste blev fundet. På samme måde fandt senere undersøgel­ser heller ikke spor af alkohol uden for tønderne.

 ?? LOOK AND LEARN/BRIDGEMAN IMAGES ?? Alt fra pirater til jordskælv og mytteri har været nævnt som forklaring på besætninge­ns forsvinden fra Mary Celeste.
LOOK AND LEARN/BRIDGEMAN IMAGES Alt fra pirater til jordskælv og mytteri har været nævnt som forklaring på besætninge­ns forsvinden fra Mary Celeste.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark