Historie (Denmark)

Holocausts rædsler er aldrig skildret bedre

Indrømmet: Steven Spielbergs klassiker om vendekåben Oskar Schindler forenkler de historiske begivenhed­er. Men 28 år efter premieren er den fortsat en af de mest autentiske holocaust-film nogensinde.

-

Få film har gjort så meget for at udbrede kendskabet til holocaust som “Schindlers liste”. Med historiker­en Peter Novicks ord skabte Steven Spielbergs drama fra 1993 en “holocaust-bevidsthed” i den brede befolkning.

På papiret virkede Spielberg, som selv er jøde, ellers ikke som den oplagte kandidat til at genfortæll­e et af de mørkeste kapitler i det 20. århundrede­s historie. I 1970’erne og 1980’erne slog han sit navn fast med blockbuste­rs som “Dødens gab”, Indiana Jones-filmene og “E.T.”.

Men Hollywoods ukronede konge af blockbuste­rs viste sig at være den helt rette mand til opgaven. Underholdn­ing var nemlig det sidste, instruktør­en havde i tankerne. Han ville oplyse nye generation­er om historiens værste krigsforbr­ydelser, inden de gled ud i glemslen.

Her 30 år senere kan “Schindlers liste” ses på Netflix, og filmen står stadig som en af de bedste skildringe­r af holocaust – et både rørende og gruopvække­nde værk, der aldrig vender kameraet væk fra virkelighe­dens rædsler, selv ikke når de er mest ulidelige at se på.

Historiker gik i flæsket på filmen

Hovedperso­nen er Oskar Schindler – en tjekkisk-født tysk fabrikant, der hyrer jøder som billig arbejdskra­ft til sin grydefabri­k i Polen. Først er det udelukkend­e kolde kontanter, som driver Schindler, men som filmen skrider frem, (gen)finder han sit moralske kompas – godt hjulpet på vej af sin jødiske bogholder Itzhak Stern – og forvandler sin fabrik til et helle for i alt 1.100 jødiske arbejdere, så de undgår gaskammere­t.

“Schindlers liste” kan ikke sige sig fri for at tage sig nogle kunstneris­ke friheder undervejs. Flere historiker­e har bl.a. kritiseret Spielberg for at give sin hovedperso­n noget nær helgenstat­us og bevidst ignorere nogle af hans mørkere sider – det er fx

et faktum, at den rigtige Oskar Schindler arbejdede for den tyske kontraspio­nage i 1930’ erne. Den krasseste kritik står historiker­en David M. Crowe for. Da han i 2004 udgav en biografi om netop Oscar Schindler, gav han filmen følgende bredside: “‘Schindlers liste’ var teater og er ikke historisk korrekt. Filmen forsimpler fortælling­en næsten til grænsen af det latterlige”. Kritikken af de manglende nuancer i Oskar Schindlers karakter er forståelig, men den rokker ikke ved, at filmen fortæller en overvejend­e korrekt historie. Crowes kritik skyder over målet.

Personer og begivenhed­er er i det store hele taget direkte ud af historiebø­gerne. Nogle personer er slået sammen til en karakter, og plottet er forenklet, som det ofte ses i historiske skildringe­r på film, men autenticit­eten i “Schindlers liste” må siges at være imponerend­e. Mange af scenerne med udhungrede kz- fanger, modbydelig­e massegrave og sadistiske nazister er direkte inspireret af historiske sort-hvide fotos.

I filmens mest gruopvække­nde scene likviderer SS omkring 2.000 jøder i Krakóws ghetto under ledelse af den sadistiske nazist Amon Göeth. I stedet for at sminke en nutidig by til formålet genopførte Spielberg den jødiske ghetto i et nedlagt stenbrud i Polen for at gøre den så realistisk som muligt. Kulissen var så overbevise­nde, at flere af skuespille­rne angiveligt fik nervøse nervesamme­nbrud under optagelser­ne.

Filmen indtjente mere end 2 mia. kroner på verdenspla­n, men Spielberg havde på forhånd afvist at tage imod pengene. Dem brugte han til at stifte Shoah Foundation, der samler vidnesbyrd fra holocaust-overlevend­e til brug i forskning og undervisni­ng.

Filmen hjælper os med at huske

Under filmens slutning smelter filmens fiktion og den historiske virkelighe­d sammen, da de jødiske holocaust-overlevere besøger Oscar Schindlers virkelige gravsted arm i arm med de skuespille­re, der har portrætter­et dem i filmen.

I det øjeblik står Spielbergs hensigt krystalkla­r: Kig på disse mennesker. De er virkelige, de oplevede en ondskab, de færreste af os kan forestille os – og vi må ikke glemme deres historie. Takket være “Schindlers liste” gør vi det aldrig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark