Historie (Denmark)

Hvor mange gange har NATO aktiveret Artikel 5?

Et angreb mod ét NATO- land er et angreb mod alle medlemmer af NATO. Sådan lyder ordene i Artikel 5, der har udgjort rygraden i NATO’ s forsvars samarbejde i årtier.

-

Deltagerne er enige om, at et væbnet angreb mod en eller flere af dem i Europa eller Nordamerik­a skal betragtes som et angreb mod dem alle”. Sådan lyder ordene i Artikel 5 – den såkaldte musketér- ed – som siden 1949 har udgjort en af hjørnesten­ene i NATO-landenes forsvars samarbejde. I praksis betyder Artikel 5, at NATO-landene er forpligtet tila t hjælpe hinanden, hvis eta f medlemslan­dene bliver angrebet. Artikel 5 er blevet ekstra relevant i forbindels­e med Ruslands invasion af Ukraine i 2022.

I kølvandet på invasionen har både Sverige og Finland søgt om optagelse i NATO. Ansøgninge­rne skyldes i høj grad, at et medlemsska­b af alliancen vil betyde, at begge stater i fremtiden vil være omfattet af musketéred­en. NATO og Artikel 5 blev født i kølvandet på 2. verdenskri­g i 1949. Kommunisti­ske bevægelser med støtte fra Sovjetunio­nen udgjorde på det tidspunkt en trussel mod de demokratis­k valgte regeringer flere steder i Europa. Eksempelvi­s havde kommunistp­artiet i Tjekkoslov­akiet året forinden væltet regeringen. I april 1949 mødtes ledere fra 12 vestlige lande i Washington for at underskriv­e den forsvarsaf­tale, som NATO er baseret på. “Mænd med mod og vision kan stadig bestemme deres egen skæbne. De kan vælge slaveri eller frihed – krig eller fred”, sagde USA’s præsident, Harry S. Truman, ved ceremonien. Selvom NATO har mange år på bagen, er Artikel 5 dog kun blevet aktiveret én gang. Det skete efter terrorangr­ebene på New York den 11. september 2001, hvor alle NATO- lande skrev under på, at de ville stå sammen med USA i kampen mod terror. USA valgte dog ikke at involvere NATO i de efterfølge­nde konflikter i bl.a. Irak og Afghanista­n.

 ?? ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Finland og Sverige ansøgte den 18. maj 2022 officielt om at blive medlemmer af NATO.
SHUTTERSTO­CK Finland og Sverige ansøgte den 18. maj 2022 officielt om at blive medlemmer af NATO.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark