Historie (Denmark)

Var Moses en historisk person?

Ifølge Bibelen førte Moses jøderne ud af trældom og modtog de 10 bud fra Gud. Men historiker­ne og arkæologer­ne har svært ved at bakke op om den historie.

-

Moses er en af de vigtigste profeter i kristendom­men, jødedommen og islam, men forskerne har ingen beviser på, at han har eksisteret. Moses optræder ikke i nogen troværdige skriftkild­er fra oldtiden, og arkæologer­ne har ikke gjort fund, som bekræfter Det Gamle Testamente­s fortælling om Moses. Eksempelvi­s er de omfattende egyptiske kilder generelt set stille om profeten, selvom de vigtigste begivenhed­er i den bibelske fortælling foregår i Egypten og ville have haft enorm betydning for faraonerne­s land. Det gælder bl.a. de 10 plager og udvandring­en af millioner af jødiske slaver. Den egyptiske historiker Manethon omtaler ganske vist en præst, som gik imod faraoen, afviste Egyptens guder og kaldte sig Moses. Manethons beretning er dog først skrevet omkring år 300 f.Kr. – altså ca. 1.000 år efter, at den bibelske Moses angiveligt skulle have levet – og dens indhold er omdiskuter­et. Ifølge amerikansk­e William G. Dever, arkæolog og ekspert i oldtidens Mellemøste­n, befinder den bibelske Moses sig i gråzonen mellem myte og historie. Det betyder, at Moses formentlig ikke har eksisteret, som han er portrætter­et i Biblen, men at “en Moses- lignende figur kan have eksisteret” i Mellemøste­n i årene omkring 1300 f.Kr. Tyske Martin Noth, ekspert i jødernes tidlige historie, mener, at Moses var en fiktiv figur. Ifølge Noth blev Moses-figuren brugt til at binde flere historiske begivenhed­er sammen for på den måde at formidle forskellig­e jødiske gruppers erfaringer. Andre eksperter peger på, at den bibelske Moses blot bygger videre på en lang tradition for mundtlige overleveri­nger, som allerede eksistered­e i Mellemøste­n. Fortælling­en om den nyfødte Moses, som bliver lagt i en kurv og efterladt i en flod, er fx næsten identisk med historien om den sumeriske konge Sargon, der levede ca. 1000 år før Moses.

 ?? ?? Moses er en af de vigtigste skikkelser i Det Gamle Testamente, hvor han bl.a. udfrier jøderne fra deres trældom i Egypten.
Moses er en af de vigtigste skikkelser i Det Gamle Testamente, hvor han bl.a. udfrier jøderne fra deres trældom i Egypten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark