Historie (Denmark)

Hvad kæmper Kurdistans Arbejderpa­rti (PKK) for?

Siden 1978 har PKK og Tyrkiet kæmpet en bitter krig, som har kostet over 40.000 menneskeli­v. Nu truer striden med at blokere for Sverige og Finlands optagelse i NATO.

-

Kurdistans Arbejderpa­rti (PKK) blev grundlagt af en gruppe kurdere i 1978. Folkeslage­t kurderne er en stor minoritets- gruppe, som aldrig har haft sit eget land og i århundrede­r er blevet forfulgt i Tyrkiet, Iran, Irak og Syrien. PKK’s erklærede mål var et selvtændig­t Kurdistan, og kort efter rejste medlemmern­e til Syrien og Nordirak, hvor de byggede træningsle­jre. I 1984 var PKK klar til sit første angreb på tyrkisk jord, og i de efterfølge­nde år førte PKK en blodig guerillakr­ig mod den tyrkiske hær, som har kostet over 40.000 menneskeli­v. I 1990’erne var det østlige Tyrkiet forvandlet til en krigszone, hvor militæret nedbrændte tusinder af landsbyer, og dødspatrul­jer hærgede de kurdiske byer. På sin side stod PKK bag en række angreb på civile mål for at ramme bl.a. Tyrkiets turistindu­stri.

Efter PKK- lederen Abdullah Öcalans tilfangeta­gelse i 1999 har PKK modereret sit mål og kæmper ikke længere for et selvstændi­gt land, men selvstyre i de kurdiske områder. EU satte PKK på deres terrorlist­e i 2002, men kategorise­ringen er kontrovers­iel og omdiskuter­et. Kritikere har bl.a. påpeget, at PKK flere gange har erklæret ensidig våbenhvile og udvist vilje til at indgå en politisk aftale. I Belgien slog landets højesteret i 2020 fast, at PKK ikke kan betegnes som en terrorgrup­pe.

Placeringe­n på terrorlist­en blev også diskuteret under kampen mod ISIS, hvor PKK- krigere og kurdiske militser med tætte bånd til PKK var Vestens tætteste allierede mod ISIS i Syrien og Irak. PKK er senest kommet i fokus i foråret 2022, hvor Tyrkiet har krævet, at Sverige og Finland udleverer en række personer, som tyrkerne mistænker for at være PKK- medlemmer. Tyrkerne har stillet udlevering­erne som et krav for, at de vil godkende de to landes ansøgninge­r om optagelse i NATO.

 ?? K SHUTTERSTO­C ??
K SHUTTERSTO­C

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark